Δεν είστε ούτε εσείς σίγουροι τι λειτουργικό σύστημα να επιλέξετε για τον υπολογιστή σας; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα δύο μεγάλων λειτουργικών συστημάτων της αγοράς. Linux και Windows, ποιο από τα δύο να επιλέξετε;

windows os

Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα είναι αυτό των Windows. Με σχεδόν 90% των χρηστών να το επιλέγουν, τα Windows αποτελούν την πρώτη επιλογή τόσο σε οικιακούς υπολογιστές όσο και σε επαγγελματικούς.

Τα Windows αποτελούν ένα πλήρες λειτουργικό το οποίο εισήχθη στην αγορά το 1985 και από τότε έχει εξελιχθεί με ραγδαίους ρυθμούς.

Πλεονεκτήματα Windows:

 • Συμβατότητα: Σχεδόν κάθε εφαρμογή, οδηγός ή παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει στ Windows.
 • Τεχνική υποστήριξη: Έχοντας τόσους πολλούς χρήστες, μπορείτε πάντα να βρείτε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει με τα Windows.
 • Τεράστια πληθώρα λειτουργιών: Αν μάθετε τα Windows καλά, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τόσες πολλές λειτουργίες που μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα!

Μειονεκτήματα Windows:

 • Ιοί: Απαιτείται η αγορά ενός προγράμματος προστασίας από ιούς, αν και υπάρχουν δωρεάν.
 • Ταχύτητα: Τα Windows, ειδικά τα 7, απαιτούν πολλούς πόρους (μνήμη, επεξεργαστή, χώρος στο δίσκο) και έτσι τρέχει πιο αργά.
 • Τιμή: Η τιμή για ένα γνήσιο λειτουργικό σύστημα Windows είναι αρκετά υψηλή.

linux vs windowsLinux: Ένα επίσης αξιόλογο λειτουργικό σύστημα

Το Linux αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα το οποίο είναι εντελώς δωρεάν. Το Linux αποτελεί ένας νέο παίκτης στον κόσμο των λειτουργικών συστημάτων, αφού γράφτηκε το 1991, και είναι βελτιστοποιημένο για σύγχρονη χρήση. Δυστυχώς όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα Linux:

 • Τιμή: Το λειτουργικό σύστημα των Linux είναι εντελώς δωρεάν.
 • Ποικιλία: Το Linux δεν είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα. Είναι απλά ένας πυρήνας. Για να χρησιμοποιήσετε τον πυρήνα, ένα πρόσθετο λογισμικό πρέπει να συνδυαστεί με το Linux. Ubuntu, Mint και Fedora είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα λογισμικά του Linux με τα οποία θα καλύψετε κάθε σας ανάγκη.
 • Ιοί: Αν και πρόκειται για ανοιχτού κώδικα λογισμικού, δύσκολα θα προσβληθείτε από κάποιον ιό.

Μειονεκτήματα Linux:

 • Απαιτεί γνώσεις: Παρόλο που ορισμένες εφαρμογές των Linux είναι αρκετά εύχρηστες, οι περισσότερες από αυτές απαιτούν πολύ καλές γνώσεις πληροφορικής.
 • Συμβατότητα: Το Linux δεν διαθέτει πολλά προγράμματα και παιχνίδια όπως τα Windows.
 • Εγκατάσταση στους υπολογιστές της αγοράς: Δεν θα βρείτε πολλούς υπολογιστές με Linux για να αγοράσετε. Συνήθως, θα καταλήξετε να αγοράζετε υπολογιστές με Windows, αναδιαμορφώνοντας το σκληρό δίσκο και εγκαθιστώντας τα Linux.

Συμπέρασμα

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά για κάποιο λειτουργικό σύστημα ότι είναι καλύτερο από το άλλο. Η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σας ανάγκες. Εάν για παράδειγμα θέλετε ένα λειτουργικό μόνο για περιήγηση στο διαδίκτυο, τα Linux θα σας εξασφαλίσουν την μέγιστη προστασία και ταχύτητα. Εάν θέλετε περισσότερες εφαρμογές, παιχνίδια κλπ. τότε η επιλογή σας θα είναι σίγουρα τα Windows.

Εάν ενδιαφέρεστε για εγκατάσταση λειτουργικού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και ένας τεχνικός υπολογιστών της εταιρείας μας θα αναλάβει όλη τη δουλειά και μάλιστα στον χώρο σας.