Η συντήρηση του υπολογιστή μας είναι σημαντικό μέλημα και δεν πρέπει να το αμελούμε. Πιθανώς να διαβάζετε το άρθρο αυτό επειδή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας. Μπορεί όμως και να το διαβάζετε επειδή θέλετε να μάθετε τους τρόπους που μπορείτε να προφυλάξετε το σύστημα από τυχόν ιούς, άχρηστα αρχεία, βλάβες κτλ. Όπως και να χει είναι σημαντικό να κρατάτε τον υπολογιστή σας ασφαλή, είτε είναι ο προσωπικός είτε τον χρησιμοποιείται στη δουλειά.

 

Είναι φυσιολογικό καθώς περνάει ο καιρός, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σας να χρειάζεται κάποιου είδους συντήρηση. Σε περιπτώσεις προβλημάτων, ανάλογα με τη βλάβη φυσικά μπορείτε είτε να απευθύνεστε στον ειδικό είτε να προσπαθήσετε να το λύσετε μόνοι. Η επιλογή είναι δική σας. Εμείς σας δίνουμε κάποια tips ώστε να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε βλάβη όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα. Τέλος, με τις συμβουλές αυτές μπορείτε ν’ αυξήσετε σημαντικά τη ζωή του υπολογιστή σας.

 

 

Tip 1: Backup

backup -laptop service, pc security, desktop service

Οποιοδήποτε αρχείο που είναι σημαντικό για εσάς θα πρέπει να το αποθηκεύεται και σε άλλο σκληρό δίσκο ή CD-RWs. Το backup είναι απαραίτητο και καλό θα είναι να το εφαρμόζετε πριν χάσετε κάτι σημαντικό από τα αρχεία σας.

 

 Tip 2: Ανασυγκρότηση δίσκου

defragment -backup -laptop service, pc security, desktop service

Τουλάχιστον μια φορά το μήνα θα πρέπει να «τρέχετε» το σκληρό δίσκο. Η ανασυγκρότηση βοηθάει τον σκληρό σας να είναι υγιής.

 

 Tip 3:  Μηδενισμός στα προγράμματα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

startup -laptop service, pc security, desktop service

Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας μην αφήσετε να φορτώσει πολλά προγράμματα. Αν γίνει αυτό να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιεί πολύτιμη μνήμη του συστήματος. Για να κλείσετε τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να μεταβείτε αρχικά κάτω δεξιά στην οθόνη σας. Στη συνέχεια, ρυθμίστε ώστε να μην φορτώνουν κατά την εκκίνηση. Άλλα προγράμματα που εκτελούνται στο παρασκήνιο μπορούν να βρεθούν πατώντας Ctrl + Shift + Esc ταυτόχρονα.

 

Tip 4: Antivirus

antivirus -laptop service, pc security, desktop service

Μη χρησιμοποιείτε τακτικά ένα λογισμικό για ιούς. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση από ένα ειδικό πρόγραμμα προστασίας και παρακολούθησης των ιών. Έτσι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει κάθε ώρα και στιγμή οποιαδήποτε απειλή. Ρυθμίστε το έτσι ώστε να κάνει ενημέρωση μόνο του.

 

Tip 5: Firewall

firewall-laptop service, pc security, desktop service

Εάν έχετε μια σύνδεση Internet υψηλής ταχύτητας θα πρέπει να έχετε ένα πρόγραμμα τείχους προστασίας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα κρατά μακριά όσους θέλουν να επισκιάσουν τον υπολογιστή σας, θέλοντας ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημά σας. Το τείχος προστασίας θα πρέπει να κάνει εκκίνηση με τον υπολογιστή για να τον προστατεύσει από την εισβολή κακόβουλων στοιχείων.

 

Tip 6: Ελευθερώστε χώρο από το δίσκο

disk space -laptop service, pc security, desktop service

Να έχετε τουλάχιστον ελεύθερα 500 ΜΒ στο δίσκο σας. Αν δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χώρο, θα δείτε ότι ο υπολογιστής θα κολλάει, θα είναι αργός και δε θ’ ανταποκρίνεται γρήγορα στις εντολές σας. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Add / Remove στον Πίνακα Ελέγχου των Windows για να διαγράψετε τα περιττά προγράμματα από το δίσκο.

 

Tip 7: UPS  (Για συνεχόμενη παροχή ρεύματος)

ups -laptop service, pc security, desktop service

Σας συνιστούμε ν’ αγοράσετε ένα UPS για τον υπολογιστή σας. Αυτό θα τον κρατήσει ασφαλή  κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος. Το  UPS θα σώσει τον υπολογιστή σας από σχεδόν οποιοδήποτε τύπο καταστροφής.

 

Tip 8: Computer power

power button -laptop service, pc security, desktop service

Ποτέ μη σβήνετε τον υπολογιστή σας απότομα με το διακόπτη λειτουργίας. Η μόνη εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα είναι όταν ο υπολογιστής σας κλειδώνει και ο σκληρός σας δίσκος δε λειτουργεί (η λυχνία του σκληρού δίσκου δεν αναβοσβήνει). Σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορείτε ν’ απενεργοποιήσετε τη συσκευή χωρίς συνέπειες στο σκληρό δίσκο. Η διακοπή της ισχύος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων ή αρχείων των Windows. Όταν θέλετε να τον επαναφέρετε, πατήστε τα πλήκτρα Ctrl + Alt + Delete ταυτόχρονα. Πιέστε ξανά για να λειτουργήσει ο υπολογιστή σας.

 

Εάν έχετε κάποια απορία σχετικά με την συντήρηση του υπολογιστή σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.