Ο υπολογιστής είναι ένα εργαλείο δουλειάς που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, από την εργασία μέχρι τη ψυχαγωγία. Το θέμα όμως είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται ένα σταθερό υπολογιστή σπίτι του, ενώ κάποιος άλλος χρησιμοποιεί λάπτοπ. Συγκεκριμένα, για το σταθερό υπολογιστή εάν σκέφτεστε να αγοράσετε αλλά υπάρχει δυσκολία ώστε να προβείτε στην συναρμολόγηση υπολογιστή, τι κάνετε τότε;
Παρ’ όλες τις σκέψεις σας, η συναρμολόγηση υπολογιστή δεν είναι κάτι δύσκολο. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε εξειδικευμένα πράγματα ούτε να φοβάστε. Υπάρχουν κάποια tips ώστε να γίνει σύντομα και σωστά.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα βήματα για τη σωστή συναρμολόγηση υπολογιστή.
Αρχικά, πρέπει να διαθέτετε όλα τα απαραίτητα υλικά. Αυτά είναι οθόνη, κεντρική μονάδα, σκληρός δίσκος κτλ. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε τον σταθερό σας σε επίπεδη επιφάνεια όπως για παράδειγμα το γραφείο. Εκεί εκτός από χώρο πρέπει να έχει και καλό φωτισμό.
Οι υπολογιστές που προσφέρονται στην αγορά συνήθως είναι φτιαγμένοι με βάση κάποιον μέσο όρο αναγκών και ένα μέσο προφίλ χρήστη. Πλέον, τα κουτιά που θα βρείτε στην αγορά ανοίγουν εύκολα αλλά καλό θα είναι να έχετε κάποιο κατσαβίδι μαζί σας. Αφού ανοίξετε το κουτί θα βρείτε τις βίδες που θα χρειαστείτε για την συναρμολόγηση υπολογιστή. Σε κάποια ακριβά κουτιά θα βρείτε διαφορετικές βίδες ενώ σε κάποια φθηνότερα δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία.
Το πρώτο βήμα είναι να τοποθετήσουμε τον επεξεργαστή, τις μνήμες RAM και τη ψύκτρα στη μητρική κάρτα. Με αργές κινήσεις και προσεκτικές τοποθετείστε την μητρική πάνω σε κάποιο αφρώδες υλικό. Δώστε προσοχή στη θύρα του επεξεργαστή όπου υπάρχει ένα πλαστικό κάλυμμα το οποίο πρέπει να το ανοίξετε προσεκτικά.
Για να τοποθετήσετε τον επεξεργαστή πρέπει να δώσετε προσοχή και να τον κρατήσετε από τις άκρες του. Μην αγγίζετε σε καμία περίπτωση τη μεταλλική επιφάνειά του. Ύστερα, τοποθετείστε τον στη θύρα ώστε τα εξογκώματα να ταιριάζουν με το πλαίσιο. Αφού το τοποθετήσετε τότε κλείνετε το πλαίσιο και τραβάτε το μοχλό.
Η ψύκτρα μπαίνει πάνω στον επεξεργαστή. Να προσέξετε όλα τα εξογκώματα της ψύκτρας να τοποθετηθούν πάνω στον επεξεργαστή και να «κουμπώσουν». Για να βεβαιωθείτε ότι το κάνατε σωστά κοιτάξτε στο κάτω μέρος της μητρικής. Εάν δείτε τα εξογκώματα τότε η διαδικασία έγινε σωστά.
Μετά από όλα αυτά, ήρθε η σειρά τοποθέτησης της μνήμης RAM. Κάθε θύρα για τη μνήμη έχει τη δικής της αρίθμηση. Με τη βοήθεια και του βιβλίου χρήσης θα τις τοποθετήσετε στο σωστό σημείο. Αφού έχετε σιγουρευτεί ότι η κάθε μνήμη είναι σωστά τοποθετημένη τότε πιέστε ώστε να μπουν μέσα και να «κλειδώσουν».
Αφού έχετε κάνει την παραπάνω διαδικασία, ήρθε η στιγμή να τοποθετήσετε τη μητρική στο κουτί. Πρέπει να βρείτε τη θέση που μπαίνει η μητρική και να τη βιδώσετε είτε με το χέρι είτε με κατσαβίδι. Βοήθεια δίνουν και οι ενδείξεις που υπάρχουν στο κουτί. Ανάλογα με τις εικόνες μπορείτε να καταλάβετε που ακριβώς μπαίνει. Σημαντικό είναι να μη βιδώσετε σφιχτά τις βίδες αλλά ούτε και χαλαρά.
Το τροφοδοτικό το τοποθετούμε είτε πάνω είτε κάτω. Πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τις τρύπες του κουτιού και μετά το βιδώνουμε. Η σύνδεση με τη μητρική γίνεται είτε με την 8πινη υποδοχή κοντά στον επεξεργαστή είτε με την 24πινη.
Η διαδικασία με τα καλώδια είναι ένα κομμάτι δύσκολο από την άποψη ότι θα πρέπει να προσέξετε ποια καλώδια θα συνδεθούν και που.
Συνδέστε την οθόνη με την κάρτα γραφικών, βάλτε το τροφοδοτικό στην πρίζα και ανάψτε το διακόπτη. Αφού ανάψετε την οθόνη και όλα τα έχετε κάνει σωστά τότε θα σας βγάλει ένα μήνυμα. Αν όλα πάνε σωστά τότε σβήστε το διακόπτη και βγάλτε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα.
Στη συνέχεια, ανοίξτε το μπροστά μέρος του κουτιού και τοποθετείστε τον σκληρό δίσκο στην υποδοχή του. Συνδέστε το τροφοδοτικό με το σκληρό δίσκο.
Αν και η διαδικασία στο σύνολό της δεν είναι δύσκολη, όπως αναφέραμε και στην αρχή. Καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό. Εκείνος θα γνωρίζει αρκετά καλύτερα από εσάς πώς να συνδέσει τα μέρη του σταθερού αλλά και να το κάνει σωστά. Οι ειδικοί μας μετά από αναλυτική καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων αναγκών σας, αρχίζουν το «χτίσιμο» του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιούμε πάντα επώνυμα – ποιοτικά εξαρτήματα και ελέγχουμε την μεταξύ τους συμβατότητα.
Γίνεται εγκατάσταση του λειτουργικού και ελέγχεται εξαντλητικά η καλή λειτουργία του.
Με το τέλος της εργασίας μας, θα έχετε στα χέρια σας ένα μηχάνημα που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις δικές σας ανάγκες, ανεξάρτητα πόσο υψηλές ήταν αυτές.