Τι είναι η ανασυγκρότηση δίσκου-disk defragment

Σε πολλούς θεωρείται γνωστή η έννοια ανασυγκρότηση δίσκου, αλλά ας την αναλύσουμε για μερικούς που δεν τη γνωρίζουν. Άραγε, κάνετε όλοι ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου; Γνωρίζετε το πόσο σημαντική είναι;

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΙΣΚΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ SSD.

Ανασυγκρότηση ονομάζεται η διαδικασία, κατά την οποία το πρόγραμμα που την εκτελεί, βάζει σε σειρά και μαζί, κοινά αρχεία του σκληρού δίσκου, τα οποία έχουν “ανακατευτεί” μέσα σε αυτόν και διαγράφει κατακερματισμένα αρχεία, τα οποία έχουν μείνει στο σκληρό δίσκο, μετά από διαγραφή τους από εσάς. Αυτός είναι ένας απλός ορισμός της έννοιας.

Γιατί χρειάζεται να κάνω ανασυγκρότηση δίσκου-disk defragment

Η διαδικασία αυτή, πρέπει να εκτελείται από όλους μας για τον εξής λόγο: Τα αρχεία μέσα στο σκληρό πρέπει να μπαίνουν σε σωστή σειρά, ώστε όντας τακτοποιημένα, να μπορείτε εσείς να περιηγηθείτε σε αυτά ταχύτερα. Αν υπάρχει μεγάλη μεγάλος όγκος δεδομένων, ο υπολογιστής θα “κολλάει” λίγο. Η ανασυγκρότηση καλό είναι να γίνεται περίπου 2 φορές το μήνα για ένα μέσο χρήστη.

 

Πως κάνουμε την ανασυγκρότηση δίσκου

 

ΒΗΜΑ 1Ο

Πηγαίνουμε στο εικονίδιο “O υπολογιστής μου” που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας.

disk defragment, laptop service, pc security, desktop service,

ΒΗΜΑ 2Ο

Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο “Τοπικός δίσκος C:”, και μετά ιδιότητες.

Ανασυγκρότηση δίσκου

ΒΗΜΑ 3Ο

Μας ανοίγει μια καρτέλα και πηγαίνουμε στο μενού που γράφει “Εργαλεία”, και στην συνέχεια επιλέγουμε το 2ο κουμπί που γράφει “Βελτιστοποίηση”.

Ανασυγκρότηση δίσκου

ΒΗΜΑ 4Ο

Τέλος μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο όπου εκεί μπορούμε να διακρίνουμε τους σκληρούς δίσκους που είναι εγκατεστημένοι στο σύστημά μας, καθώς επίσης και ποιοι δίσκοι χρειάζονται την ανασυγκρότηση. Επιλέγουμε τον δίσκο που χρειάζεται την ανασυγκρότηση και πατάμε το πλήκτρο “Βελτιστοποίηση”. Αναμένουμε εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μόλις τελειώσει η εργασία κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η ανασυγκρότηση θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος στον δίσκο τουλάχιστον 15%.

Ανασυγκρότηση δίσκου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ. 

Διαδικασία αυτόματης ανασυγκρότησης

Μπορούμε να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή μας να εκτελεί την ανασυγκρότηση του δίσκου αυτόματα την ημέρα, την εβδομάδα και τον μήνα όπου εμείς θέλουμε.

 

ΒΗΜΑ 1Ο

Στο κεντρικό μενού της ανασυγκρότησης στο κάτω υπάρχει η “Προγραμματισμένη βελτιστοποίηση” όπου εκεί μπορούμε να πατώντας το κουμπί ενεργοποίηση μπορούμε να   ρυθμίσουμε αυτήν την διαδικασία.

Ανασυγκρότηση δίσκου

ΒΗΜΑ 2Ο

Έπειτα επιλέγουμε εμείς το πότε θέλουμε το σύστημα να εκτελεί την αυτόματη ανασυγκρότηση, δηλαδή κάθε ημέρα, εβδομάδα ή μήνα. Προτείνουμε την επιλογή Μηνιαία.

Ανασυγκρότηση δίσκου

ΒΗΜΑ 3Ο

Τέλος στις μονάδες δίσκου και κάνοντας κλικ στην επιλογή μπορούμε να επιλέξουμε τις μονάδες δίσκου όπου θέλουμε να εκτελείτε η αυτόματη ανασυγκρότηση.

Ανασυγκρότηση δίσκου