Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς όταν θα ανοίξουμε κάποια στιγμή τον υπολογιστή μας αυτός να καθυστερεί αρκετά, εάν παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο στον υπολογιστή σας τότε έχει μολυνθεί με κάποιο malware. Πολλές φορές για να μας εμφανίσει την επιφάνεια εργασίας ίσως να χρειάζεται έως και 10 λεπτά, κάποιες φορές τρέχουν στο παρασκήνιο και κάποια προγράμματα τα οποία “θέλουν να μας ενημερώσουν” ότι έχουμε κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

 

“Ψάρεμα” μέσω internet

Ανοίγοντας τον browser σας θα παρατηρήσετε πως έχει αλλάξει η αρχική σελίδα που είχαμε σαν προεπιλογή και στην θέση έχει εμφανιστεί κάποια άλλη. Η οποία μπορεί να περιέχει ύποπτους συνδέσμους για την λήψη διαφόρων προγραμμάτων που δήθεν θα βελτιώσουν την ταχύτητα του υπολογιστή. Θα παρατηρήσετε ότι και αν ακόμα προσπαθείτε να αλλάξετε την αρχική σελίδα δεν αλλάζει. Τότε έχετε κολλήσει malware.

 

Υπερβολικά pop-up παράθυρα

Καθώς θα περιηγείστε στο διαδίκτυο “internet” θα εμφανίζονται από το πουθενά διάφορα αναδυόμενα παράθυρα, τα οποία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Επίσης θα δείτε να εμφανίζονται το ένα πίσω από το άλλο με μεγάλη ταχύτητα παρόλο που εσείς τα κλείνετε. Πολλά από αυτά τα παράθυρα περιέχουν διαφημίσεις έτσι ώστε κάποιοι να βγάζουν χρήματα.

 

Κλείδωμα αρχείων

Ένα από τα πιο επικίνδυνα αλλά και ταυτόχρονα δύσκολα malware στο να απεγκατασταθούν  είναι τα λεγόμενα ransomware. Τα συγκεκριμένα malware έχουν ως στόχο τους να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους χρήστες κλειδώνοντας τα αρχεία και ζητώντας σεβαστά ποσά για την αποκρυπτογράφηση τους.

 

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς antivirus έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους προβλήματα στο λειτουργικό μας σύστημα. Φροντίζουμε πάντα να κρατάμε το antivirus πάντα ενημερωμένο καθώς επίσης να πραγματοποιούμε ένα full system scan στον σκληρό μας δίσκο.

 

Η αγορά ενός αυθεντικού antivirus θα κρατήσει το σύστημα μας καθαρό καθώς και χωρίς προβλήματα στο λειτουργικό μας σύστημα. Οποιαδήποτε απορία και αν έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.