ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ANTIVIRUS

egkatastasi-antivirus, laptop service, pc security, desktop service

Το antivirus είναι ένα λογισμικό, δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο μας βοηθάει να εντοπίσουμε ιούς, spywares, adwares, Trojans και άλλα τέτοια λογισμικά που μπορεί να έχουν εισέλθει στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή. Επίσης, το antivirus είναι η άμυνα ενάντια σε τέτοια κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον υπολογιστή μας. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι η αργή εκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή να ενεργοποιείται μόνος τους καθώς επίσης και να κολλάει όταν του δίνετε μια εντολή.

 

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να προβείτε στην αγορά Antivirus.

Πιο σημαντικά είναι ότι κάποιοι μπορεί να κλέβουν προσωπικά δεδομένα σας ή να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις. Ακόμη  το antivirus είναι ένα πρόγραμμα που το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας και μπορούμε άμεσα να σκανάρουμε όλους τους σκληρούς αλλά και τα υπόλοιπα μέσα αποθήκευσης για τον εντοπισμό των κακόβουλων λογισμικών με στόχο τη τελική εξάλειψή τους. Ένα άλλο θετικό στο antivirus είναι ότι έχει σε πραγματικό χρόνο προστασία, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι αν εντοπίσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό αυτομάτως σας  προειδοποιεί μπλοκάροντάς το ή σβήνοντάς το. Μ’ αυτό το τρόπο αποτρέπει ώστε να κολλήσει ιούς ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σας. Κατά την άποψή μας, το πιο σωστό είναι να κάνετε τακτικά updates ώστε να το κρατάτε ενημερωμένο ενάντια στα πιο καινούρια κακόβουλα προγράμματα.

Υπάρχουν antivirus δωρεάν και επί πληρωμή. Εμείς θα δούμε παρακάτω τα 4 καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή και 4 επί πληρωμή!

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ANTIVIRUS

egkatastasi-antivirus, laptop service, pc security, desktop service

 • AVG ANTIVIRUS: Μια δωρεάν λύση στην προστασία από ιούς, σας εγγυάται ασφάλεια κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα προστασίας από ιούς. Στη δωρεάν έκδοση θα βρείτε την αντιμετώπιση των ιών, των spyware κι άλλων malware. Δωρεάν προστασία και για android συσκευές και μπορείτε να δείτε όλες τις συσκευές που προστατεύονται από έναν πίνακα ελέγχου. Σημαντικό είναι ότι ενημερώνεται αυτόματα και μπορείτε να έχετε καινοτόμα και αξιόπιστα εργαλεία στο σύστημά σας. Με τη λειτουργία AVG Email Scanner  τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα είναι σε συνεχή παρακολούθηση από το σύστημα.
 • AVAST: Είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα κατά των ιών. Αυτή η έκδοση είναι δωρεάν για εμπορική και εγχώρια χρήση. Τα χαρακτηριστικά του είναι η ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο για ιούς αλλά και η προστασία από άλλα κακόβουλα λογισμικά. Μια καινοτομία είναι το Nitro. Πρόκειται για μια ενημέρωση που καθιστά το λογισμικό ελαφρύτερο. Μια ακόμη λειτουργία είναι η καταγραφή κρίσιμων απειλών. Γίνεται ανάλυση άγνωστων αρχείων σε πραγματικό χρόνο για να είστε ενήμεροι και να μη βρεθείτε προ απροόπτου.
 • AVIRA: Το Avira antivirus το κατεβάζετε διαδικτυακά στον υπολογιστή σας απλά και χωρίς προβλήματα. Δε χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό. Με το Scan System σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε σάρωση στον υπολογιστή σας και γενικότερα σε όλα τα έγγραφά σας. Επίσης, διαθέτει πέντε λειτουργίες οι οποίες είναι το PC PROTECTION, INTERNET PROTECTION, CHILD PROTECTION, MOBILE PROTECTION, ADMINISTRATION. Ακόμη έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην αναγνώριση αλλά και την καταπολέμηση των ιών και προστατεύει έως και 100% σε σύγκριση με άλλα προγράμματα.
 • TOTAL AV: To Total AV είναι ένα ακόμη δωρεάν λογισμικό antivirus και σας προσφέρει εκτός από έλεγχο του υπολογιστή σας από ιούς και γενικά κακόβουλα λογισμικά, σας βοηθάει να ενισχύσετε τη μνήμη σας διαγράφοντας κάποια αρχεία τα οποία είτε δε χρειάζονται μέσα στον υπολογιστή είτε δε τα χρησιμοποιείτε και καταλαμβάνουν χώρο στη μνήμη σας. Επίσης, διαθέτει ενισχυμένη προστασία στο διαδίκτυο με σύστημα ασφαλείας που βρίσκει τις απειλές στις ιστοσελίδες και σας ειδοποιεί. Ακόμη, σας προσφέρει και firewall όσον αφορά τα προσωπικά σας δεδομένα.

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ANTIVIRUS

egkatastasi-antivirus, laptop service, pc security, desktop service

 • Bitdefender: Ένα από τα καλύτερα antivirus με πληρωμή. Περιλαμβάνει ένα πακέτο με αυτόματη προστασία και μπλοκάρισμα σε όλες τις απειλές του διαδικτύου. Ακόμη μπλοκάρει και ανιχνεύει ιούς και κακόβουλα λογισμικά. Βοηθάει να είναι ασφαλή τα αρχεία σας χρησιμοποιώντας την κρυπτογράφηση. Επίσης, παρέχει online υποστήριξη και ασφάλεια για τη σύνδεση wifi. Τέλος, προστατεύει την ασφάλεια της webcam ώστε να μην μπορέσει κανείς να την παραβιάσει. Το κόστος κυμαίνεται από 40 ευρώ στο πακέτο με το antivirus, στο πακέτο με internet security ολοκληρωμένο θα το βρείτε στα 60 ευρώ και εάν ψάχνετε κάτι πιο ασφαλέστερο για την οικογένειά σας θα βρείτε στη τιμή των 100 ευρώ.
 • Norton: Παρέχει μια εύκολη λύση για την προστασία πολλαπλών συσκευών. Η τιμή του πακέτου διαφέρει ανάλογα το χρονικό διάστημα που το θέλετε. Ενδεικτικά μπορείτε να το βρείτε από 30 ευρώ με μια έκπτωση ενώ φτάνει έως και 130 ευρώ. Συγκεκριμένα, προστατεύει από ιούς, spyware, malware κι άλλες ηλεκτρονικές απειλές. Διαφυλάσσει τη ταυτότητά σας αλλά και τις συναλλαγές σας στο Internet και πραγματοποιεί αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στις φωτογραφίες και σε άλλα σημαντικά αρχεία που έχετε μέσα στον υπολογιστή σας.
 • Eset: Άλλο ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας για τον υπολογιστή σας. Προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία για καθημερινούς χρήστες του διαδικτύου χάρη στην καλύτερη, ταχύτερη και πιο γνωστή τεχνολογία εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού. Το ESET antivirus προστατεύει τις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και τις online αγορές σας, ειδοποιεί όταν κάποιος προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο του router και της webcam και βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία ανάμεσα σε προστασία και ιδιωτικότητα. Επίσης, διαθέτει ένα πανίσχυρο antivirus και βοήθεια στην ελληνική γλώσσα !Το κόστος κυμαίνεται από 20 ευρώ για το απλό πακέτο μέχρι και τα 41 ευρώ για κορυφαία ασφάλεια στο διαδίκτυο.
 • Kaspersky: Το Kaspersky antivirus είναι το τέταρτο επί πληρωμή σύστημα ασφαλείας που μπορείτε να εμπιστευθείτε. Η τιμή του πακέτου δεν είναι ακριβή και φτάνει έως και 56 ευρώ. Περιλαμβάνει την ασφάλεια του υπολογιστή από κακόβουλα λογισμικά, βελτιώνει την απόδοση του υπολογιστή σας, είναι απλό και εύχρηστο και προστατεύει τα στοιχεία σας. Ακόμη, η προστασία έχει να κάνει με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών σας και αγορών. Επιπλέον, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο γονικός έλεγχος καθώς και η δυνατότητα να απολαμβάνουν τα παιδιά τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια.

Συνοπτικά λοιπόν από τα παραπάνω προκύπτει ότι το καλύτερο επί πληρωμή antivirus είναι το Bitdefender και δωρεάν το Total Av. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τι ψάχνετε μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο antivirus για εσάς και την οικογένειά σας στις καλύτερες τιμές!

 

MALWARE

egkatastasi-antivirus, laptop service, pc security, desktop service

Με τον όρο malware εννοούμε το σύνολο όλων των κακόβουλων λογισμικών. Μπορεί να είναι ένας ιός υπολογιστή, ένα spyware, τα backdoor και  Trojan horses , τα adwares και τα worms. Για να τα εξαλείψουμε όλα αυτά αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο antivirus.

Τις πιο πολλές φορές τα κακόβουλα λογισμικά τύπου malware βρίσκουν τα κενά στην ασφάλεια και εισχωρούν στα συστήματα χωρίς τη γνώση των χρηστών. Τα αξιόπιστα και πλήρως ενημερωμένα anti-malware λογισμικά μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Όσοι ασχολούνται με θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συμβουλεύουν τους χρήστες να έχουν ένα ενημερωμένο λογισμικό γιατί είναι θέμα χρόνου να μολυνθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τους από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Σημαντικό να πούμε είναι ότι τα κακόβουλα λογισμικά αυτά εκτελούν παρασκηνιακές διεργασίες. Μέσω αυτών των προγραμμάτων μπορεί ο δημιουργός τους να κλέψει προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικούς λογαριασμούς και να κρυπτογραφήσει διάφορα αρχεία τα οποία έχετε στον υπολογιστή σας. Πάντως, δεν έχουν όλα τα malware τον ίδιο αριθμό επικινδυνότητας.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΩΝ MALWARE

Τα κακόβουλα λογισμικά (malware) μπορούν να εξαπλωθούν με διάφορους τρόπους. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι οι παρακάτω:

 • Μολυσμένα emails : Ο πιο γνωστός τρόπος εξάπλωσης των malware γίνεται μέσα από τις επισυνάψεις και τα emails. Τα ψευδή και παραπλανητικά emails μπορούν να κρύβουν ιούς. Όταν ο χρήστης κάνει κλικ τότε κατευθείαν το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τον υπολογιστή. Στις μέρες μας πολλοί hackers στέλνουν ψευδή emails τα οποία ξεγελούν τους χρήστες.
 • Κακόβουλοι ιστότοποι: Οι παράνομοι ιστότοποι είναι ακόμη ένας σημαντικός τρόπος εξάπλωσης των malware. Η πλειοψηφία αυτών των κακόβουλών λογισμικών βρίσκεται σε ιστοσελίδες gaming, torrent ή ακόμη με ειδησεογραφικό περιεχόμενο.
 • Διαφημίσεις: Τα κακόβουλα λογισμικά εξαπλώνονται και μέσα από διάφορες διαφημίσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Συνήθως εμφανίζονται ως ενημερώσεις σχετικές με τις ιστοσελίδες που έχετε επισκεφθεί. Όμως, στην ουσία κρύβουν κάτι άλλο. Να γνωρίζετε ότι μπορεί να σας εμφανιστούν διαφημίσεις για διαγωνισμούς ή συμμετοχές σε έρευνες με πλούσια δώρα. Καλό θα είναι να είστε ενήμεροι και να μην πιστεύετε ο,τι υπάρχει στο διαδίκτυο.
 • Άλλα malware: Τέλος, είναι πιθανό να εξαπλώνονται τα κακόβουλα λογισμικά μέσω άλλων malware. Τι σημαίνει αυτό;! Εάν ο δικός σας υπολογιστής έχει μολυνθεί με κάποιο ιό τότε είναι πιθανό να ανακαλύψετε κι άλλους ιούς.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ MALWARE

Φυσικά και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστή σας έχει δεχθεί επίθεση από κακόβουλο λογισμικό. Εάν αναγνωρίσετε σύντομα αυτές τις ενδείξεις τότε μπορείτε να σώσετε τον υπολογιστή σας και τα αρχεία σας με τη βοήθεια των τεχνικών μας.

 • Ιός Ransomware: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα malware που εμφανίζουν προειδοποιητικά μηνύματα και ωθούν τους χρήστες να πληρώσουν μέσω διαδικτύου λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επίσης, οι συγκεκριμένοι ιοί κρυπτογραφούν διάφορα σημαντικά αρχεία, μπλοκάροντας την πρόσβαση του θύματος σε αυτά.
 • Παραπλανητικό anti-spyware: Ως σκοπό έχουν τη τρομοκράτηση των χρηστών κάνοντας τους να πιστεύουν ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχεις μολυνθεί από πάρα πολλούς ιούς. Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό τους δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουν ένα δήθεν λογισμικό ασφάλειας για να απαλλαγούν.
 • Adware/Browser hijacker: Τα κακόβουλα λογισμικά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αποσκοπούν σε επιχορηγούμενες προωθήσεις υπηρεσιών. Όταν καταλάβουν τη λειτουργία και τις ρυθμίσεις των browsers σας εμφανίζουν διαφόρων ειδών αναδυόμενες διαφημίσεις. Αν κάνετε κλικ πάνω σε αυτές σας οδηγούν σ΄ ένα άγνωστο ιστότοπο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ MALWARE

 • COM surrogate virus: Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο malware το οποίο χαρακτηρίζεται ως Trojan Horse. Μόλις εισέλθει στο σύστημα, αυθαίρετα κάνει τροποποιήσεις στον υπολογιστή και αλλάζει τις παραμέτρους ρυθμίσεων του συστήματος. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να υποκλέψει και τα πιο ευαίσθητα δεδομένα. Ακόμη, μπορεί να κατεβάζει κρυφά κι αυθαίρετα διάφορα είδη κυβερνοαπειλών.
 • DNS Unblocker: Το συγκεκριμένο malware πρέπει να το αφαιρέσετε οπωσδήποτε από τον υπολογιστή σας. Είναι το κακόβουλο λογισμικό που ευθύνεται κυρίως για τον μεγάλο όγκο διαφημίσεων στους web browsers.
 • Pc optimizer Pro: Αν και παρουσιάζεται ως ένα χρήσιμο εργαλείο βελτιστοποίησης, στην πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Η λειτουργία του βασίζεται σε παραπλανητικές αναφορές. Οι αναφορές αυτές αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των θυμάτων του καθώς και στην μόλυνση του υπολογιστή με μια σειρά από κακόβουλα άλλα προγράμματα.

Αυτό που συνιστά η ομάδα του pcsecurity.gr είναι ΠΡΟΣΟΧΗ όσον αφορά το διαδίκτυο!

 

SPYWARE

egkatastasi-antivirus, laptop service, pc security, desktop service

Το spyware είναι ένα λογισμικό κατασκοπίας που συνήθως βρίσκεται κρυμμένο σε εφαρμογές που λαμβάνονται από το διαδίκτυο. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι όταν κάνετε εγκατάσταση σε αυτές τις εφαρμογές, ενδεχομένως να κάνετε εγκατάσταση και σ αυτό το λογισμικό χωρίς φυσικά να το γνωρίζετε. Το συγκεκριμένο λογισμικό ανήκει στα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να προξενήσουν ζημιά στα δεδομένα σας. Επιχειρεί λοιπόν να αντλήσει πληροφορίες από τον υπολογιστή, χωρίς τη δική σας άδεια. Επίσης, παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο και αναφέρει πληροφορίες που συγκέντρωσε στο δημιουργό του. Μερικές φορές οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι σημαντικές και απόρρητες όπως κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί πιστωτικών καρτών κ.ά.

Το διαδίκτυο είναι ένα επικίνδυνο μέρος αφού μέσα σε αυτό υπάρχουν ιοί και άλλα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον υπολογιστή σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ρυθμίσεις στον υπολογιστή δεν είναι ίδιες οπότε πρέπει να ελέγχετε τις ρυθμίσεις αυτές για μεγαλύτερη ασφάλεια του υπολογιστή σας.

Σε περίπτωση απειλής το antivirus είναι από τα πρώτα που ανιχνεύουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Όταν δηλαδή υπάρξει η ανάγκη ενεργοποιείται και σας ενημερώνει ότι κάτι πάει στραβά. Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε εάν το antivirus που έχετε στον υπολογιστή λειτουργεί μπορείτε να το τσεκάρετε με το EICAR test file που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη δοκιμή των antivirus. Είναι ένα αρχείο κειμένου που περιέχει ένα σύντομο κώδικα. Ο κώδικας αυτός είναι ακίνδυνος. Όμως τα antivirus που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να αναγνωρίζουν το αρχείο αυτό ως ιό. Κατεβάζοντάς το από την επίσημη σελίδα του μπορείτε να κάνετε αυτό το πείραμα.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ROUTER & ΤΟΥ FIREWALL

Για να σιγουρευτείτε ότι το router σας ή το firewall δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μπορείτε να μπείτε στη σελίδα Shields Up. Μ’ ένα κλικ θα κάνετε το τεστ σχετικά με το εάν κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία σας.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ PLUG-INS ΤΟΥ BROWSER

Απαραίτητη είναι η ενημέρωση των browser μας με τις τελευταίες εκδόσεις των plug-ins. Ένας επιτυχημένος τρόπος να ελέγξετε τον browser σας είναι η σελίδα  https://www.mozilla.org/en-US/plugincheck/ η οποία έχει δημιουργηθεί από τη Mozilla αλλά εκτός από το Firefox λειτουργεί κανονικά και για τους άλλους περιηγητές.