Ο όρος cloud storage και «cloud computing» έχει αναφερθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάτι νέο. Η υπηρεσία πραγματοποιεί την αποθήκευση αρχείων στο διαδίκτυο.

Όπως για παράδειγμα, ακόμα και το Hotmail που χρησιμοποιούσατε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ή το Yahoo Mail που ίσως να χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα, είναι υπηρεσίες cloud. Για να το κάνουμε περισσότερο κατανοητό, σκέψου την ηλεκτρική ενέργεια: όλοι μας μπορούμε να την χρησιμοποιούμε, χωρίς να μας ενδιαφέρει το από πού παράγεται και το πώς μεταφέρεται. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το cloud computing. Πρακτικά, δηλαδή, σαν χρήστες μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τον αποθηκευτικό χώρο και την υπολογιστική ισχύ ενός απομακρυσμένου server, μέσω της σύνδεσης μας στο Internet.

Πως χρησιμοποιώ το cloud storage

Η ιδέα είναι απλή, λειτουργική και επιτρέπει ουσιαστικά στον χρήστη να ανεβάζει (upload) τα αρχεία του στο Internet, και ακόλουθα να αποκτά πρόσβαση σε αυτά μέσα από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή, tablet, smartphone ή γενικά από οποιαδήποτε δικτυακή συσκευή, απλά με τη χρήση ενός username και password.

Τι είναι το Cloud Storage στα κινητά

Μπορείτε επίσης να αποθηκεύεται στο cloud όλα σας τα αρχεία που βρίσκονται στο κινητό με ασφάλεια και ταυτόχρονα έχετε την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση από παντού.

cloud computing pcsecurity

Πως λειτουργεί το Cloud Computing

  • Οικονομικό

Τα κυριότερα όφελοι του Cloud Computing είναι το οικονομικό. Τα μοντέλα που ακολουθεί είναι να πληρώνεις για ό,τι χρησιμοποιείς. Έτσι, ο χρήστης πληρώνει αναλογικά με τη χρήση που κάνει στην αντίστοιχη υπηρεσία, και τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται.

  • Λειτουργία

Η διαθεσιμότητα, άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της υπηρεσίας Cloud, oι υποδομές στις οποίες λειτουργεί το Cloud Computing είναι σχεδιασμένες με γνώμονα τη διαθεσιμότητα και την απόδοση.

  • Μηδενικό Downtime

H σωστή διαχείριση του Cloud, τον χρόνο που λειτουργεί ομαλά ο server φτάνει το 99,99%. Έτσι, έχουμε πολύ καλά  αποτελέσματα σε θέματα απόδοσης 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

  • Ασφάλεια

Σε περίπτωση που διαχειριζόμαστε ευαίσθητα δεδομένα, το Cloud είναι η καλύτερη λύση. Τα δεδομένα σας αποθηκεύονται σε ένα ιδιωτικό σύννεφο ασφαλισμένο με firewall με 256-AES κρυπτογράφηση, και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα δηλαδή εσάς.

cloud-computing pcsecurity

Πλεονεκτήματα του Cloud Computing

Το βασικό πλεονέκτημα του cloud storage είναι καταρχάς το μειωμένο κόστος, καθώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας και να τα μοιραστείτε με όσους επιθυμείτε, χωρίς να γεμίζετε σκληρούς δίσκους που μόνο τοπικά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Αφετέρου, θα έχετε την ασφάλεια που προσφέρει μια μεγάλη και αξιόπιστη εταιρεία για τα πολύτιμα δεδομένα σας, όπως η PC Security δίχως να ανησυχείτε κατά πόσον το anti-virus software ή το firewall που διαθέτετε στον υπολογιστή σας θα είναι επαρκές για την προστασία των αρχείων σας. Παράλληλα, θα έχετε ταυτόχρονα και ένα backup εκτός του σπιτιού ή της επιχείρησής σας, μιας και οι υπηρεσίες αυτές διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες αυτόματου backup. 

cloud-computing pcsecurity

Περαιτέρω, ο online αποθηκευτικός χώρος αποδεικνύεται η πιο ευέλικτη και άμεση λύση στην περίπτωση των smartphones και tablets, όπου η φορητότητα αποτελεί το βασικό ζητούμενο και η πρόσβαση σε αρχεία multimedia αφού δεν θα απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο από τη συσκευή σας, καθώς όλα θα είναι διαθέσιμα στο σύννεφο.