Η ασφαλής κατάργηση USB συσκευών είναι μια διαδικασία που σίγουρα όλοι έχετε ακουστά. Πρόκειται για μια λειτουργία των windows που σας ενημερώνει ότι μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια μια συσκευή USB που έχετε συνδέσει στον υπολογιστή σας. Τι είναι όμως αυτή η ασφαλής κατάργηση; Πρέπει να το κάνουμε σε όλες τις συσκευές USB;

Τι είναι η ασφαλής κατάργηση μιας συσκευής usb;

Η ασφαλής κατάργηση πρόκειται για μια λειτουργία των windows αλλά και των υπόλοιπων λειτουργικών συστημάτων (macOS, Linux). Σκοπός της λειτουργίας αυτής είναι να διασφαλίσει ότι η συσκευή usb που έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή μας έχει σταματήσει παντελώς την λειτουργία της και μπορούμε να την αφαιρέσουμε με ασφάλεια.

Πως γίνεται η ασφαλής κατάργηση usb στα windows;

Σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των windows και συγκεκριμένα από τα XP έως και τα Windows 10, όταν συνδεθεί μια συσκευή usb στον υπολογιστή, εμφανίζεται μια ένδειξη στην περιοχή των ενημερώσεων στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης. Μερικές φορές μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής η ένδειξη αυτή. Θα χρειαστεί να πατήσετε στο βέλος προκειμένου να σας εμφανίσει όλα τα εικονίδια.

Ασφαλής κατάργηση συσκευής usb

 

Εν συνεχεία, κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο, εμφανίζουμε μία λίστα με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές usb. Τέλος, κάνουμε αριστερό κλικ σε αυτή που θέλουμε να καταργήσουμε και επιλέγουμε ασφαλής κατάργηση usb.

Εξαγωγή συσκευών και εκτυπωτών

 

Τα Windows θα σας ειδοποιήσουν τότε αν η συσκευή σας εκτελεί κάποια διαδικασία και δεν είναι δυνατόν να αποσυνδεθεί ή αν μπορείτε να αφαιρέσετε τη συσκευή σας με ασφάλεια.

Windows safe removal

Γιατί είναι σημαντική η διαδικασία της ασφαλής κατάργησης συσκευών usb;

Η ασφαλής κατάργηση USB συσκευών αποτελεί μια διαδικασία που ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει σε συσκευές που αποθηκεύουν αρχεία. Τέτοιες συσκευές είναι τα φλασάκια usb, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, portable usb media players κλπ. Ο λόγος που απαιτείται η ασφαλής κατάργηση στις συσκευές αυτές είναι η προστασία των δεδομένων σας. Μια απρόσμενη διακοπή της λειτουργίας μιας συσκευής αποθήκευσης μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή – απώλεια σημαντικών σας αρχείων.

Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος προσπερνά την διαδικασία αυτή, οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν απευθυνθεί στην εταιρεία μας για ανάκτηση δεδομένων που χάθηκαν από συσκευές USB είναι αρκετές. Καλό λοιπόν θα ήταν να κάνετε έναν ελάχιστο κόπο προκειμένου να μην ψάχνετε αργότερα για κάποιο λογισμικό επαναφοράς δεδομένων.

Πρέπει να κάνουμε ασφαλή κατάργηση σε όλες τις συσκευές;

Η απάντηση είναι όχι. Η ασφαλής κατάργηση usb όπως προαναφέρθηκε είναι μια λειτουργία που αποσκοπεί στην προστασία των αρχείων σας. Συσκευές όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, κάμερες κλπ δεν διαθέτουν κανέναν κίνδυνο ακόμη και αν αφαιρεθούν χωρίς την επιλογή της ασφαλούς κατάργησης.