Το κακόβουλο λογισμικό ή στην παγκόσμια ορολογία του malware, αναφέρεται σε κάθε είδος ανεπιθύμητου λογισμικού που προσπαθεί να μολύνει έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή. Οι χάκερ χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • εξαγωγή προσωπικών πληροφοριών ή κωδικών πρόσβασης, την
  • κλοπή χρημάτων ή την
  • αποτροπή πρόσβασης των ιδιοκτητών στη συσκευή τους.

ιός υπολογιστή

Το “κακόβουλο λογισμικό” είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε μια πληθώρα ειδών λογισμικού.

Περιλαμβάνει ιούς υπολογιστών, ransomware, warms, trojan horses, rootkits, keyloggers, dialers, spyware, adware κλπ. η πλειοψηφία των ενεργών απειλών κακόβουλου λογισμικού είναι συνήθως warms  ή trojans και όχι ιοί.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια σύντομη περιγραφή για τους πιο συνηθισμένους τύπους κακόβουλου λογισμικού:

Κακόβουλο λογισμικό υπολογιστή – Συνηθέστερα ανεπιθύμητα προγράμματα

Trojan Horse / Δούρειος ίππος

Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που προσποιείται ότι είναι κάτι χρήσιμο ή διασκεδαστικό ενώ στην πραγματικότητα προκαλεί βλάβη ή κλέβει δεδομένα. Τα trojans συχνά αποστέλλουν σιωπηρά πληροφορίες σε άλλα κακόβουλα προγράμματα (π.χ. λογισμικό υποκλοπής spyware, adware, ransomware).

Warm / Σκουλήκι

Ένα σκουλήκι υπολογιστή είναι κακόβουλο λογισμικό τύπου Trojan που είναι ικανό να πολλαπλασιαστεί ή να αναπαραχθεί από το ένα σύστημα στο άλλο. Μετά την άφιξη του στον υπολογιστή και την εκτέλεση σε ένα στόχο, μπορεί να κάνει διάφορες κακόβουλες εργασίες, όπως η αντιγραφή του σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή, η διαγραφή αρχείων και η κατανάλωση των πόρων συστήματος.

malware

Κακόβουλο λογισμικό Spyware

Το λογισμικό υποκλοπής spyware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες περιήγησής σας, το ιστορικό περιήγησης ή προσωπικές πληροφορίες (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών) και συχνά χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να μεταβιβάσει αυτές τις πληροφορίες σε τρίτους χωρίς να το γνωρίζετε. Τα Keyloggers είναι συγκεκριμένος τύπος spyware που παρακολουθεί τις πληκτρολογήσεις σας.

Ransomware

Το κακόβουλο λογισμικό Ransom ή ransomware είναι μια απειλή που εμποδίζει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο σύστημά τους ή σε προσωπικά αρχεία και απαιτεί πληρωμή προκειμένου να ανακτήσετε ξανά πρόσβαση.

Rootkits

Ο όρος “rootkit” προέρχεται από το “root kit”, μια δυνατότητα που παρέχει την μεγαλύτερη πρόσβαση στο σύστημά σας. Χρησιμοποιείται για την περιγραφή λογισμικού που επιτρέπει την κρυφή παρουσία μη εξουσιοδοτημένης λειτουργικότητας στο σύστημα. Τα rootkits τροποποιούν και παρεμποδίζουν τις τυπικές λειτουργίες του λογισμικού σας . Τα bootkits είναι στην ουσία rootkits που εισέρχονται ακόμη πιο βαθιά στο σύστημά σας από το επίπεδο λογισμικού.

Κακόβουλο λογισμικό Adware

Το Adware, είναι πολύ διαδεδομένο λογισμικό, με διαφημιστικούς σκοπούς. Το Adware πρόκειται συνήθως για ένα αυτόνομο πρόγραμμα το οποίο εμφανίζει διαφημίσεις στον χρήστη σε διάφορες μορφές όπως:

  • μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα.
  • μέσω αναδυόμενων παραθύρων.
  • διαφημίσεων με διαφάνεια, αναδυόμενων παραθύρων.
  • τοποθετημένων διαφημίσεων ή τροποποιημένου περιεχομένου σε ιστοσελίδες.

 

Σε νεότερό μας άρθρο θα δούμε πως μπορείτε να διαπιστώσετε αν ο υπολογιστή σας έχει κακόβουλο λογισμικό. Το σίγουρο είναι ότι κάθε υπολογιστής απαιτεί την εγκατάσταση ενός προγράμματος αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antivirus) που θα ανιχνεύσει και θα καταστρέψει όλα τα ανωτέρω κακόβουλα προγράμματα. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στην PC Security προκειμένου να αναλάβει την αφαίρεση ιών για εσάς.