Το backup των αρχείων είναι μια χρήσιμη δυνατότητα που μας βοηθά να κρατάμε οργανωμένο τον υπολογιστή μας. Η διαδικασία του συγχρονισμού αρχείων είναι απλή και γρήγορη αλλά πολύ σημαντική.  Κάθε σκληρός δίσκος έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Τα αρχεία που έχουμε μέσα στο αποθηκευτικό αυτό μέσο δε θέλουμε να τα χάσουμε είτε γιατί είναι προσωπικά μας αρχεία είτε γιατί τα χρειαζόμαστε για την εργασία μας. Το backup αρχείων είναι απλή διαδικασία, δηλαδή αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σ’ ένα άλλο αποθηκευτικό μέσο.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους σε διάφορες χωρητικότητες.

Ο συγχρονισμός αρχείων ελέγχει το περιεχόμενο του φακέλου και του αντίστοιχου backup , συγκρίνει αλλαγές και αντιγράφει μόνο τα αλλαγμένα αρχεία.  Επίσης, αν επεξεργαζόμαστε αρχεία σε διαφορετικούς υπολογιστές αλλά θέλουμε να έχουμε τη τελευταία έκδοση σε όλα τα υπολογιστικά συστήματα, τότε το backup αρχείων μας βοηθάει να το επιτύχουμε. Συνοψίζοντας, για να μην έχουμε χαμένα αρχεία από λάθος δικό μας, είτε από κάποιον ιό στον υπολογιστή καλό είναι να αντιγράφουμε τον σκληρό δίσκο σε άλλον ή να κάνουμε και online αποθήκευση των αρχείων μας (κάτι που θα δούμε παρακάτω).

 

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

external disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop service

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές οι οποίες αναλαμβάνουν το συγχρονισμό στα αρχεία μας, κάποιες από τις οποίες είναι δωρεάν και άλλες επί πληρωμή. Ένα αρκετά καλό πρόγραμμα είναι το Sync Back Free που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες εφαρμογές που απαιτούν πληρωμή.  Η εγκατάστασή του είναι εύκολη και γρήγορη, καλό θα είναι να επιλέξετε τη τελευταία έκδοση του προγράμματος με όλες τις νέες αναβαθμίσεις.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

 • Κάνετε εκκίνηση του προγράμματος και από την επιλογή New φτιάχνετε νέο προφίλ συγχρονισμού. Επιλέξτε το όνομα για το προφίλ σας και στη συνέχεια επιλέξτε ποιον τύπο συγχρονισμού θέλετε. Ο πιο κοινός τύπος backup αρχείων είναι η απλή αντιγραφή σε ένα άλλο αποθηκευτικό μέσο απ όπου δε διαγράφονται τα αρχεία.  Το πρόγραμμα θα σας δώσει αρκετές επιλογές από τις οποίες θα βρείτε την επιλογή Synchronize όπου γίνεται συγχρονισμός ανάμεσα σε δύο υπολογιστές μέσω ενός δικτύου και η επιλογή Mirror που θα δημιουργήσει έναν ίδιο δεύτερο φάκελο όπως και ο πρώτος.  Επιλέγοντας τον απλό συγχρονισμό επιλέξτε μια πηγή και τον προορισμό. Σημαντικό είναι πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε να αποκλείσετε τύπους αρχείων τους οποίους δε θέλετε να συμπεριλάβετε στο συγχρονισμό. Εφόσον έχετε κάνει τα παραπάνω βήματα μπορείτε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να τρέξετε το πρόγραμμα. Όταν ολοκληρωθεί θα σας εμφανίσει τη λέξη “Success” που σημαίνει επιτυχία! Όταν χρειαστεί να ενημερώσετε κάποια άλλη στιγμή το συγχρονισμό στα αρχεία σας θα σας εμφανίσει σε ποια αρχεία έχουν γίνει  αλλαγές και θα μπορέσετε να τα ενημερώσετε κάνοντας ένα απλό κλικ!

 

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΕΣΩ INTERNET

external disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop service

Δωρεάν Gigabytes

Το διαδίκτυο βρίσκεται στη ζωή μας και καλό θα είναι να αξιοποιούμε όλα όσα μας παρέχει. Μία δυνατότητα εκτός των άλλων είναι και το online ανέβασμα αρχείων ή αλλιώς backup στα αρχεία μας.

Το cloud storage είναι η αποθήκευση δεδομένων σε server στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα αποθηκεύονται ταυτόχρονα σε κομμάτια, σε πολλούς server έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν και υπάρχει πολλά χρόνια αυτή η διαδικασία αποθήκευσης των δεδομένων, κυρίως μετά το 2005 άρχισε να χρησιμοποιείται ραγδαία. Το κυριότερο πλεονέκτημα του cloud είναι ότι σας απαλλάσσει από τη χρήση hardware. Για παράδειγμα, εάν χρειαστεί να φύγετε για ένα επαγγελματικό ταξίδι δε χρειάζεται να πάρετε μαζί σας σκληρούς δίσκους ή USB stick. Με μια σύνδεση στο Internet όλα τα αρχεία σας είναι μαζί σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα του cloud storage είναι ότι δεν έχετε τον φόβο της απώλειας των δεδομένων σας. Τα υλικά μέσα όπως ο σκληρός δίσκος είναι πιθανό να υποστούν υλική καταστροφή. Μέσω των server όμως ακόμη και σε καταστροφή υπάρχουν αντίγραφα σε ασφαλή μέρη.

Τα χαρακτηριστικά του Cloud Storage:

 • Δωρεάν GB: Οι πιο πολλές υπηρεσίες Cloud προσφέρουν δωρεάν GB για να έχουν περισσότερους χρήστες. Θα βρείτε υπηρεσίες από 1 έως 60 GB.
 • Μέγεθος αρχείων: Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν όριο στην αποθήκευση των αρχείων. Ορισμένες όμως έχουν γι αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 • Πληρωμή λογαριασμού: Σε περίπτωση που χρειάζεστε αρκετά GB τότε θα πρέπει να αγοράσετε μια συνδρομή σε κάποια από τις υπηρεσίες.
 • Συμβατά λειτουργικά συστήματα: Τα περισσότερα cloud storage έχουν συμβατότητα με Windows, Mac, Android, iOS. Πριν κάνετε τη συνδρομή βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζει όλες τις συσκευές τις οποίες διαθέτετε.
 • Ασφάλεια: Αν θέλετε να έχετε αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα σας στο cloud τότε θα πρέπει να προτιμήσετε μια εταιρεία που να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και κωδικοποίηση.
 • Backup αρχεία: Εκτός από δεδομένα, οι cloud υπηρεσίες είναι ιδανικές για να αποθηκεύετε backup αρχεία.

Σίγουρα γνωρίζετε τις εφαρμογές Dropbox  και Amazon Simple Storage Service που προσφέρουν δωρεάν GB για να αποθηκεύετε τα αρχεία σας με ασφάλεια. Επίσης, η Microsoft δίνει δωρεάν έως 7GB στο One Drive. Ακόμη, μέσω της Google με λογαριασμούς Gmail και Google Plus έχετε έως και 15GB. Καλά όλα αυτά με τα δωρεάν GB σε λογαριασμούς στο διαδίκτυο αλλά πόσο μπορεί να βοηθήσει να έχετε μοιράσει τα αρχεία σας σε διάφορους λογαριασμούς; Δε θα σας μπερδέψει; Σίγουρα! Έτσι λοιπόν, για να συντονίσετε όλες τις υπηρεσίες σας με τα αρχεία σας στο Internet μπορείτε εύκολα και απλά να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή GoodSync!

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΜΟΡΓΗ GOODSYNC ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

external disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop service

Το GoodSync είναι μια εύχρηστη εφαρμογή και σας βοηθάει να συνδεθείτε σε 4 υπηρεσίες ( τις αναφέραμε παραπάνω) αλλά και σε περισσότερες όχι και τόσο γνωστές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μπείτε στη σελίδα του GoodSync και να κατεβάσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια κάνετε την εγκατάσταση και ρυθμίστε τη γλώσσα στα Ελληνικά. Όταν ξεκινήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να γράψετε ένα όνομα. Στη συνέχεια, αναζητήστε τον φάκελο που θέλετε να συγχρονίσετε  και επιλέξετε και τον φάκελο που θέλετε να ορίσετε ως τοποθεσία στο Internet. Επίσης, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε το email  και τον κωδικό σας. Εφόσον έχετε κάνει σωστά τα βήματα τότε θα σας εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Για να ξεκινήσει η διαδικασία αρκεί να πατήσετε  «Συγχρονισμός». Τα αρχεία σας θα ανεβαίνουν ένα-ένα οπότε θα πάρει λίγη ώρα εάν κι εφόσον εάν έχετε επιλέξει αρκετά αρχεία. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

 

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ BACKUP

 

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο σημαίνει πως έχετε στον υπολογιστή σας αρχεία τα οποία δε θέλετε με τίποτα να χάσετε. Για να μη γίνει αυτό λοιπόν, χρειάζεται να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα backup στα αρχεία σας. Ο λόγος είναι για να τα διατηρήσετε άθικτα και ασφαλή. Η απώλεια των δεδομένων στον υπολογιστή μπορεί να γίνει από πολλούς παράγοντες. Γι αυτό εάν έχετε σημαντικά δεδομένα μέσα επιβάλλεται να κάνετε συχνά αντιγραφή των αρχείων σε τουλάχιστον τρία ακόμη μέσα αποθήκευσης.

USB

Η τεχνολογία προχωράει και αναπτύσσεται, ενώ παλιότερα ως μέσα αποθήκευσης είχαμε τα  CD πλέον υπάρχει ένας ευκολότερος τρόποexternal disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop serviceς για να αποθηκεύετε τα αρχεία σας. Αυτός είναι το γνωστό σε όλους μας USB stick. Στην αγορά θα βρείτε πολλών ειδών USB με ποικιλία σε χωρητικότητα μνήμης.

ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι γνωστοί σκληροί δίσκοι είναι οι πιο γνωστοί για την αποθήκευση backup αρχείων. Είναι γρήγοροι και αξιόπιστοι για μεγάλης διάρκειας αποθήκευση δεδομένων. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος τους αλλά και η μεγάλη χωρητικότητά τους. Ακόμη, εάν κάνετε σωστή χρήση και τους διατηρείτε τότε έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

SSD ΜΝΗΜΕΣ

Νέας γενιάς δίσκοι οι SSD. Είναι μικροί σε μέγεθος, γρήγοροι και ανθεκτικοί σε σχέση με τους μηχανικούς. Όμως, τα δεδομένα δεν μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από 10 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τα USB.

 

ΛΟΓΟΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

external disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop service

Υπάρχουν τέσσερις συχνές αιτίες που ευθύνονται για την απώλεια των δεδομένων. Αυτοί είναι οι εξής:

 • Διακοπή ρεύματος. Η πιο συχνή αιτία είναι η ξαφνική διακοπή ρεύματος. Όταν το ρεύμα πέφτει, η οθόνη μαυρίζει και όλοι οι σκληροί δίσκοι σταματούν να δουλεύουν. Προστατεύοντας τον υπολογιστή μας από τις αλλαγές στη τάση του ρεύματος με διάφορες λύσεις.
 • Ιοί και κακόβουλα προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή και να δώσουν την πρόσβαση στα δεδομένα μας σε τρίτους. Επίσης, μπορούν να μολύνουν τους εξωτερικούς δίσκους ακόμη και άλλους υπολογιστές μέσω ενός δικτύου. Η λύση είναι τα προγράμματα προστασίας από τους ιούς.
 • Το ανθρώπινο λάθος. Το συχνότερο λάθος όσον αφορά τη διαγραφή αρχείων γίνεται από τον χρήστη. Η λανθασμένη αποσύνδεση των εξωτερικών δίσκων και των USB μπορεί να αποβεί μοιραία. Ακόμη και τα λάθη που γίνονται στη συντήρηση των αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
 • Βλάβη στον εξοπλισμό. Ενώ μπορεί όλα να τα έχετε κάνει σωστά, πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα ο εξοπλισμός σας να παρουσιάσει κάποια βλάβη. Πολλές φορές μπορεί να μη γνωρίζετε το λόγο που δημιουργήθηκε η βλάβη. Παρ όλα αυτά οι τεχνικοί μας μπορούν να βοηθήσουν σε όλα τα παραπάνω βρίσκοντάς σας ιδανικές λύσεις.

 

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ ΜΕ SOFTWARE & HARDWARE

external disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop service

Υπάρχουν πολλές αιτίες ώστε να προκύψει ζημιά σε ένα σκληρό δίσκο. Από τις κυριότερες είναι η μηχανική βλάβη στο δίσκο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω υπέρτασης του ρεύματος είτε λόγω διακοπής. Επίσης, αν πέσουν πάνω του υγρά είναι πιθανό να χαλάσει.

Εκτός από μηχανικές βλάβες υπάρχουν και αυτές που οφείλονται στο λογισμικό. Η μη κανονική εκκίνηση του υπολογιστή, σφάλματα σε εφαρμογές, ιοί και άλλα μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο δίσκο. Όλα αυτά θα πρέπει να τα προσέχετε ιδιαίτερα όταν μέσα στο δίσκο υπάρχουν αποθηκευμένα σημαντικά δεδομένα.

Ας δούμε την περίπτωση να αντιληφθείτε ότι διαγράψατε κατά λάθος σημαντικά αρχεία ή ότι ο σκληρός δίσκος έχει κάποιο πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να διαβάσετε τα αρχεία σας. Για το καλό σας υπάρχουν εφαρμογές και μάλιστα δωρεάν αρκετές από αυτές με τις οποίες μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας. Όμως, η επιτυχία ανάκτησης των δεδομένων εξαρτάται από πολλού παράγοντες. Αν ο δίσκος έχει υποστεί σημαντική ζημιά και οι εφαρμογές δεν μπορούν να τον αναγνωρίσουν τότε σίγουρα χρειάζεται η βοήθεια του τεχνικού μας. Επιπροσθέτως, το πόσο σύντομα αντιληφθήκατε την απώλεια από τότε που συνέβη.

Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:

 • Recuva: Από τα πιο χρήσιμα δωρεάν προγράμματα ανάκτησης δεδομένων. Χρησιμοποιεί ένα βοηθό πλοήγησης που ζητά τύπους αρχείων αλλά και τη τοποθεσία του δίσκου. Αφού εντοπίσει τα αρχεία αυτά, τα εμφανίζει ώστε να επιλέξετε να ανακτηθούν. Χρησιμοποιεί το Deep Scan για περισσότερη έρευνα και ανάκτηση κι άλλων αρχείων.
 • Glary Undelete: Έχει απλή χρήση αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσετε Search. Η εφαρμογή αναζητά τα διαγραμμένα αρχεία και τα εμφανίζει σε περιβάλλον που θυμίζει τον Windows Explorer.
 • Wise Data Recovery: Απλή και γρήγορη εφαρμογή. Επιλέξτε το δίσκο που θα ερευνηθεί για τα διαγραμμένα αρχεία και πατήστε Scan.

Σε περιπτώσεις που η βλάβη είναι εκτεταμένη και δεν μπορεί να διορθωθεί με λογισμικά προγράμματα, χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια της ομάδας μας για την ανάκτηση δεδομένων. Οι τεχνικοί μας μέσα από διάφορα μέσα που διαθέτουν μπορούν να ανακτήσουν τα χαμένα αρχεία του σκληρού δίσκου. Αρκεί με το που καταλάβετε τη ζημιά να απευθυνθείτε σ’ εμάς αμέσως. Το κόστος επισκευής έχει να κάνει με το πόσο μεγάλη είναι η βλάβη καθώς επίσης τις ώρες εργασίες που θα χρειαστούν. Μετά από συνεννόηση με την ομάδα μας μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πάρετε ξανά τα αρχεία σας πίσω.

 

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ USB

external disk, backup disk,laptop service, pc security, desktop service

Πολλές φορές ο καθένας μας έχει τύχει να κακομεταχειριστεί ένα φλασάκι USB. Με αποτέλεσμα να σπάσει ή να υποστεί ζημιά στο εξωτερικό μέρος του ή ακόμη και πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως να υποστεί ζημιά στο εσωτερικό. Αν η βλάβη είναι εσωτερική τότε προτεραιότητα των τεχνικών είναι να μεταφέρουν τα αρχεία σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σ’ ένα ασφαλές μέσο αποθήκευσης και όχι να φτιάξουν το USB.

Στην περίπτωση που έχετε κάνει κατά λάθος διαγραφή στα δεδομένα που βρίσκονται στο USB τότε θα μπορούσαμε να τα ανακτήσουμε σε μεγάλο ποσοστό εκτός κι αν έχετε κάνει χρήση software τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα ανάκτησης όλων των αρχείων.

Αν το USB flash σας έχει υποστεί ζημιά από υγρασία ή μεγάλη θερμοκρασία τότε θα πρέπει να γίνει επισκευή της ηλεκτρονικής πλακέτας.

Το κόστος ανάκτησης από USB κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Μπορεί να είναι από 100 ευρώ έως 200 και η εργασία διαρκεί κάποιες μέρες. Αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τους τεχνικούς μας.

 

 

Τέλος καλό θα ήταν καλό θα ήταν για να μην έχετε απώλεια των δεδομένων σας με αποτέλεσμα αυτό να σας κοστίζει μετά ακριβά όσον αφορά το κόστος των εργασιών ή των ανταλλακτικών που ίσως χρειαστούν να κάνετε ένα backup στα δεδομένα σας 1 φορά το μήνα.