Οι βλάβες desktop αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο σε κάθε χρήστη σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ένα desktop, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αποτελείται από μια πληθώρα συσκευών και εξαρτημάτων. Aν αυτά δεν συνδεθούν σωστά ή παρουσιάσουν βλάβη, οδηγούν στην μη λειτουργία του υπολογιστή. Η αναγνώριση μιας βλάβης στο hardware κομμάτι ενός υπολογιστή, αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία. Κάτι που απαιτεί την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτει ένας τεχνικός υπολογιστών.

Βλάβες Desktop

Προκειμένου λοιπόν να κάνουν τη ζωή του χρήστη ευκολότερη, οι κατασκευαστές ενός desktop έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα αναγνώρισης των βλαβών αυτών. Το λεγόμενο Power on Self Test ή εν συντομία POST. Το POST πραγματοποιείται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή και ελέγχει την σωστή σύνδεση και συμβατότητα των βασικών συσκευών ενός υπολογιστή. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα σύνολο ηχητικών κωδικών (beep codes). Αν το desktop σας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, τότε το POST θα σας ενημερώσει με έναν μεμονωμένο ήχο (μπιμ) και θα προχωρήσει κανονικά στην έναρξης λειτουργίας. Αν ωστόσο παρουσιάζονται κάποιες βλάβες desktop, τότε ανάλογα το BIOS της μητρικής του εκάστοτε υπολογιστή, θα λάβετε μια σειρά ηχητικών κωδικών τα οποία και θα σας ενημερώσουν για τη σχετική βλάβη. Τα beep codes μας ενημερώνουν κυρίως όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή αδυναμία σύνδεσης:

  • Στη μητρική κάρτα
  • Στον Επεξεργαστή
  • Στις μνήμες RAM
  • Στην κάρτα γραφικών

Εύρεση του κατασκευαστή BIOS για να αντιμετωπίσετε βλάβες desktop

Όπως προαναφέραμε, ο κάθε κατασκευαστής BIOS έχει σχεδιάσει ένα δικό του σύνολο ηχητικών κωδικών για κάθε βλάβη. Έτσι, προκειμένου να ερμηνεύσετε το πρόβλημα που παρουσιάζει το desktop σας θα πρέπει πρώτα να βρείτε τον κατασκευαστή του BIOS της μητρικής σας.  Ο τρόπος για να βρείτε τον  κατασκευαστή του BIOS είναι πολύ απλός, αρκεί να είναι σε θέση ο υπολογιστής σας να φτάσει στην αρχική οθόνη του POST ή στις ρυθμίσεις του BIOS, όπου θα αναφέρεται και ο κατασκευαστής αλλά και το firmware. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο Google με το μοντέλο της μητρικής σας κάρτας. Για όσους χρησιμοποιείται linux μπορείτε να ανοίξετε τον τερματικό με Ctrl + Alt + T και να πληκτρολογήσετε «$ sudo dmidecode|less». Ο κατασκευαστής θα παρουσιάζεται με την ένδειξη «vendor».

desktop beep codes

Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο για βλάβες desktop και beep codes συναντήσαμε ένα οδηγό με τους ηχητικούς κωδικούς για κάθε BIOS. Μπορείτε να βρείτε την σχετική λίστα στο άρθρο «Computer POST and beep codes».

Γιατί ο υπολογιστής μου δεν λειτουργεί αλλά δεν ακούω κάποιο beeb code;

Υπάρχουν περιπτώσεις που παρά την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, δεν είναι δυνατή η αναπαραγωγή των ηχητικών κωδικών. Ο κυριότερος λόγος που ένα desktop δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, χωρίς να αναπαράγει κάποιο σχετικό beeb code, είναι η μητρική κάρτα. Η μητρική κάρτα (motherboard) αποτελεί το βασικότερο μέρος ενός υπολογιστή και από τις σημαντικότερες βλάβες desktop, αφού είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των επιμέρους συσκευών και εξαρτημάτων. Μια σημαντική βλάβη ή καταστροφή της μητρικής πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην αδυναμία αναπαραγωγής κωδικών «μπιμ». Καλό θα ήταν να προβείτε σε αντικατάσταση μητρικής κάρτας. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μητρικές κάρτες desktop.

 

Πριν ωστόσο προβείτε στην αγορά μητρικής κάρτας, καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι η αδυναμία αναπαραγωγής των beep codes δεν οφείλεται σε κακή σύνδεση του ηχείου της μητρικής. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ηχείο είναι ξεχωριστό από την μητρική και συνδέεται με ξεχωριστό καλώδιο. Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειάζεστε επισκευή desktop μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να σας κατευθύνουμε αναλόγως.