Φτιάχνοτας τον δικό σας υπολογιστή και με τα υλικά όπου εσείς επιθυμείτε θα έχετε ένα μηχάνημα στα μέτρα σας.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί άνθρωποι τον έχουν αντικαταστήσει με τα smartphones και τα tablets, που αποτελούν τη νέα γενιά της τεχνολογίας. Οι παραδοσιακοί επιτραπέζιοι υπολογιστές ή αλλιώς σταθεροί υπολογιστές γίνονται όλο και πιο σπάνιοι πλέον. Είναι σημαντικό ότι στην αγορά υπάρχουν πολλών ειδών υπολογιστές, διαφόρων εταιρειών και χαρακτηριστικών. Όμως, δε θα ήταν πιο ενδιαφέρον να μπορείτε να επιλέξετε εσείς τα μέρη του υπολογιστή σας; Να τον δημιουργήσετε δηλαδή, σύμφωνα με τις ανάγκες σας και φυσικά να εξοικονομήσετε χρήματα με την αγορά ενός φθηνού desktop.
Κάνοντας κλικ εδώ έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε τον δικό σας υπολογιστή. Η ακόμα μπορείτε να δείτε τα έτοιμα builds που έχουμε ετοιμάσει για εσάς.
Εάν είστε από τα άτομα που θέλετε έναν υπολογιστή δυνατό, αναβαθμισμένο, με προσαρμοσμένες λειτουργίες και όλο αυτό να έχει το προσωπικό σας στιλ, τότε όλα οδηγούν στο να δημιουργήσετε το δικό σας επιτραπέζιο υπολογιστή. Να τον φτιάξετε δηλαδή μόνοι σας. Η σύνθεση ενός σταθερού υπολογιστή είναι μια προσωπική υπόθεση. Σαφώς απαιτεί χρόνο, σωστή ενημέρωση και μια καλή έρευνα αγοράς.
Ψάχνοντας κάθε ξεχωριστό μέρος του επιτραπέζιου υπολογιστή μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα και να αυξήσετε τις ικανότητες που θέλετε να έχει. Αν πάλι αλλάξετε γνώμη για κάποιο από τα κομμάτια που επιλέξατε ή ένα από αυτά υποστεί ζημιά, τότε μπορείτε εύκολα να το αλλάξετε και να λειτουργεί ξανά άψογα ο υπολογιστής σας. Μ’ αυτή τη μέθοδο θα έχετε τον έλεγχο του pc σας και φυσικά θα νιώθετε την ικανοποίηση ότι βρήκατε το τέλειο για εσάς σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Απαραίτητα βήματα πριν την αγορά / αναβάθμιση υπολογιστή
Πρέπει να σκεφτείτε για ποιο λόγο χρειάζεστε το σταθερό pc. Δηλαδή, εάν τον χρειάζεστε για την εργασία σας ή αν είναι απλά για προσωπική χρήση από εσάς και την οικογένειά σας. Φυσικά κι έχει διαφορά επειδή άλλες απαιτήσεις έχει ένα υπολογιστής για προσωπική χρήση και άλλες για παράδειγμα για την δημιουργία ήχου και βίντεο. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας. Αφού αποφασίσετε τη χρήση για την οποία τον θέλετε, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ένα σύνολο χρημάτων που θα ξοδέψετε ώστε να μη ξεφύγετε στις αγορές σας. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας κατατοπίσει στις αγορές σας και να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα σωστά μέρη του υπολογιστή σας. Οι ανάγκες σας είναι το σημαντικό και ο λόγος μας για να δημιουργήσουμε αυτό τον οδηγό. Θα σας αναφέρουμε τα μέρη που χρειάζεται ένα pc για να λειτουργήσει, οι αποφάσεις όμως είναι δικές σας!
Υπάρχουν τριών ειδών υπολογιστές & αυτοί είναι οι εξής:
1) Υπολογιστής γραφείου ή επιτραπέζιος υπολογιστής (Desktop Computer/Office Computer).Πρόκειται για ένα είδος προσωπικού υπολογιστή για χρήση στο γραφείο ή στο σπίτι. Ονομάζεται επιτραπέζιος διότι απαρτίζεται από μια οθόνη και την κύρια μονάδα (κουτί ή πύργος) τα οποία τοποθετούνται πάνω στο γραφείο. Σημαντικό είναι ότι δε μπορεί να μεταφερθεί εκτός του χώρου της εγκατάστασής του. Ακόμη, είναι ένας υπολογιστής τέταρτης γενιάς (από το 1979 έως και σήμερα). Ένας υπολογιστής γραφείου εκτελεί εκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, έχει μικρή κατανάλωση ενέργειας και η συναρμολόγηση των μερών του είναι εύκολη και γρήγορη. Εταιρείες κατασκευής επιτραπέζιων υπολογιστών είναι οι Intel, Apple, AMD.
2) Μεσαίοι υπολογιστές (Minicomputer). Μια κατηγορία μικρότερων υπολογιστών σε μέγεθος όπου αναπτύχθηκε στα μέσα του 1960 με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τους υπόλοιπους υπολογιστές. Ποικίλλουν σε μέγεθος και μπορούν να διαχειρίζονται όλες τις πληροφορίες στο επίπεδο μιας μικρής επιχείρησης.
3) Υπολογιστές gaming (gaming pc).Υπολογιστές ειδικά σχεδιασμένοι για σερφάρει ο χρήστης και να παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο. Επίσης, ενδείκνυνται για τη χρήση μουσικής και την αποθήκευση ταινιών.
Τα μέρη που θα χρειαστείτε…
Αφού επιλέξατε ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας το είδος του υπολογιστή που θέλετε, προχωράμε στο επόμενο βήμα, σχετικά με όλα τα κομμάτια/μέρη/μονάδες του υπολογιστή που θα χρειαστεί να αγοράσετε. Προσοχή! Θα πρέπει τα επιλεγμένα κομμάτια που θα συνθέσουν το τύπο υπολογιστή που θέλετε να είναι συμβατά μεταξύ τους.
Τα υλικά αυτά λοιπόν που θα χρειαστείτε να αναζητήσετε στην αγορά είναι τα εξής:
Επεξεργαστής
Μητρική πλακέτα
Μνήμη Ram
Κάρτα γραφικών
Σκληρός δίσκος
Τροφοδοτικό
Κουτί υπολογιστή
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ
Ο επεξεργαστής είναι το πιο βασικό κομμάτι στον υπολογιστή, είτε αναφερόμαστε σε σταθερό υπολογιστή γραφείου είτε επιθυμείτε μεσαίο υπολογιστή ή υπολογιστή gaming. Ο επεξεργαστής κάνει τους υπολογισμούς, τις πράξεις και γενικότερα επεξεργάζεται τα δεδομένα μας. Η ισχύς ενός επεξεργαστή μετριέται σε GHz (1GHz= 1000MHz) και καθορίζει τη ταχύτητα ενός υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια η ποικιλία των επεξεργαστών είναι μεγάλη με τις διαφορές τους να κρίνονται στο πλήθος των πυρήνων και όχι στη λειτουργία τους. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά των επεξεργαστών είναι:
Πυρήνες (Cores) | Αποτελείται από δύο ή περισσότερους πυρήνες ενσωματωμένους σε ένα τσιπάκι. Κάθε πυρήνας αναλαμβάνει από μια διεργασία κι έτσι επιτυγχάνεται εύκολα και γρήγορα η εντολή. |
Χρονισμός | Είναι η ταχύτητα του υπολογιστή που μετριέται σε GHz. Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα τόσο πιο γρήγορα εκτελούνται οι διεργασίες. |
L2 Cache | Η προσωρινή μνήμη ενός επεξεργαστή. Μετριέται σε MB. Εκεί αποθηκεύονται τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνότερα από τον επεξεργαστή ούτως ώστε να αποφύγει τη συχνή ανταλλαγή δεδομένων με τη μνήμη RAM. Κι εδώ όσο μεγαλύτερη είναι η μνήμη Cache, τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε. |
Hyper-Threading | Μια διαδικασία όπου ο επεξεργαστής χωρίζει κάθε φυσικό πυρήνα σε εικονικούς πυρήνες που ονομάζονται νήματα. |
Ταχύτητα ρολογιού | Μετράται σε gigahertz, πρόκειται για τον αριθμό κύκλων ανά δευτερόλεπτο που μπορεί να εκτελέσει η CPU. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι καλύτερος. |
TDP (Ισχύς θερμικής σχεδίασης) | Η ποσότητα watts που χρησιμοποιεί η CPU. |
Δύο είναι τα είδη επεξεργαστών που υπάρχουν στην αγορά και αυτοί είναι οι INTEL και οι AMD. Στους INTEL επεξεργαστές υπάρχουν οι Intel Core i3 οι Intel Core i5 και οι Intel Core i7. Όσον αφορά τους Intel core i3 είναι για οικονομικά συστήματα και όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν τις καλύτερες επιδόσεις όπως οι άλλοι δύο. Οι επεξεργαστές core i5 είναι πιο οικονομικοί σε σχέση με τους core i7 όπου θεωρούνται από τους ισχυρότερους και καλύτερους επεξεργαστές. Έχουν εξαιρετικές δυνατότητες όσον αφορά τις multitasking εργασίες, ενδείκνυνται για τις εφαρμογές πολυμέσων, στα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων και είναι χρήσιμοι και στις επιστημονικές έρευνες. Ακόμη, οι επεξεργαστές core i7 απευθύνονται σε χρήστες που ψάχνουν ένα γρήγορο σύστημα.
Οι περισσότεροι Intel Core i7 για pc desktops είναι τετραπύρηνοι, ενώ οι περισσότεροι core i5 είναι διπύρηνοι. Επίσης, υπάρχουν core i7 με έξι ή οκτώ πυρήνες αλλά πρόκειται για ειδικές εκδόσεις. Γενικότερα, να γνωρίζετε πως τα μοντέλα με μεγαλύτερο αριθμό είναι ισχυρότερα κι έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Η μνήμη cache είναι σημαντική καθώς οι επεξεργαστές core i7 έχουν μεγαλύτερη μνήμη κάτι που επιταχύνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες. Όταν για παράδειγμα δουλεύετε σε πρόγραμμα excel, το CPU δε χρειάζεται να επαναφορτώνει τα κελιά με τους αριθμούς.
Η AMD είναι η δεύτερη εταιρεία που κατασκευάζει επεξεργαστές. Πριν τη Ryzen οι επεξεργαστές Bulldozer και Vishera της AMD πωλούνταν με το σήμα FX. Είχαν προοριστεί ως ανταγωνιστές της Intel αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Απέτυχαν και οι δύο επεξεργαστές. Ο Ryzen όμως δε μοιάζει με τους προκατόχους του. Η AMD με τον Ryzen επέστρεψε και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε έναν πίνακα, ανάλογα με τη χρήση που θέλετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τι επεξεργαστή να επιλέξετε.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ |
· Υπολογιστής για να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να παίζετε παιχνίδια, να ακούτε μουσική και να βλέπετε ταινίες.
· Υπολογιστής για δημιουργία εγγράφων κειμένου, λογιστικά φύλλα και εφαρμογές για την εργασία. |
Επιλέγοντας έναν AMD ξεκινώντας από 3 πυρήνες με 3,3 GHz και μνήμη Cache 1,5 MB μέχρι 4 πυρήνες με 3,2 GHz και 4 MB Cache. Ενώ για Intel καλό θα ήταν να επιλέξετε με 2 πυρήνες, 2,66-2,9 GHz και 3MB Cache. |
· Ένας υπολογιστής αποκλειστικά για την εργασία σας. | Ο i5 της Intel είναι ο κατάλληλος. |
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ
H motherboard ή αλλιώς μητρική πλακέτα είναι εκείνη που θα φιλοξενήσει όλες τις συσκευές που θα επιλέξετε. Κατά την επιλογή αυτή θα πρέπει να προσέξετε τα εξής σημεία:
- Να υποστηρίζει τον επεξεργαστή που επιλέξατε. Αυτό το αναγνωρίζετε από το socket του επεξεργαστή και από το αντίστοιχο που διαθέτει η μητρική πλακέτα.
- Να υποστηρίζει τις μνήμες RAM που επιλέξατε ως προς τον τύπο αλλά και τη ταχύτητα του διαύλου.
Η μητρική πλακέτα του υπολογιστή είναι μια πλακέτα διαστάσεων περίπου 22Χ25 cm, πάνω στην οποία είτε είναι τοποθετημένες είτε συνδέονται με τη βοήθεια καλωδίων όλες οι μονάδες του προσωπικού υπολογιστή. Είναι δηλαδή ένα μεγάλο τυπωμένο κύκλωμα πάνω στο οποίο υπάρχουν οι διάφορες μονάδες του υπολογιστή σας. Επίσης, πάνω στη μητρική πλακέτα είναι τοποθετημένες όλες οι υποδοχές επέκτασης για τη σύνδεση άλλων περιφερειακών μονάδων.
Βάσεις του επεξεργαστή και της μνήμης
Πάνω σε κάθε μητρική πλακέτα υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία τοποθετείται ο επεξεργαστής. Προσοχή όμως, δεν είναι σχεδόν ποτέ κολλημένος απευθείας πάνω στη βάση, για να είναι εύκολη η αντικατάστασή του. Απαραίτητο είναι ο επεξεργαστής να υποστηρίζεται από τη μητρική πλακέτα. Ακόμη, για να αντιληφθείτε ποια είναι η σωστή θέση του επεξεργαστή πάνω στη μητρική πλακέτα θα δείτε ότι υπάρχει ένα σημάδι που δηλώνει τη θέση της ακίδας έτσι ώστε να τοποθετείται σωστά στη βάση. Το σημάδι αυτό μπορεί να είναι είτε τρίγωνο είτε βέλος που δείχνει τη θέση της ακίδας είτε ένας αριθμός τυπωμένος στην πλακέτα.
Βάσεις της μνήμης
Πάνω στη μητρική πλακέτα μπορείτε να προσθέσετε μνήμη ή ν’ αντικαταστήσετε την ήδη υπάρχουσα με άλλη μεγαλύτερης χωρητικότητας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βάσεων για μνήμες.
Υποδοχή τροφοδοσίας
Στην υποδοχή αυτή συνδέονται τα καλώδια που έρχονται από το τροφοδοτικό που παρέχουν τάση στη μητρική πλακέτα. Τα καλώδια καταλήγουν σε κατάλληλο βύσμα που μπορεί να συνδεθεί στην υποδοχή τροφοδοσίας με μοναδικό τρόπο. Έτσι εξασφαλίζετε ότι δε θα έχετε λανθασμένη σύνδεση τάσης.
Υποδοχές περιφερειακών μονάδων
Οι σύγχρονες μητρικές έχουν ενσωματωμένο έναν ελεγκτή για μονάδες δισκετών. Υπάρχει μια υποδοχή στην οποία μπορούν να συνδεθούν μέχρι δύο οδηγοί δίσκων χρησιμοποιώντας τα σωστά καλώδια.
Κριτήρια για να αγοράσετε μια μητρική πλακέτα σταθερού υπολογιστή
Socket & Chipset
Αυτά τα δύο καθορίζουν ποιους επεξεργαστές μπορείτε να εγκαταστήσετε στη μητρική. Το socket της μητρικής είναι μια θήκη αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι, πάνω στην οποία εγκαθίσταται ο επεξεργαστής. Κάθε σύγχρονος επεξεργαστής είναι συμβατός με ένα μόνο είδος socket. Τα διαφορετικά socket έχουν δικό τους αριθμό από pins ώστε να συνδέονται με τον επεξεργαστή. Για Intel μπορείτε να επιλέξετε τα νέα socket που είναι τα LGA1151 και LG2011-3. Το LGA1151 δέχεται όλους τους επεξεργαστές 6ης και 7ης γενιάς. Η LG 2011-3 είναι για τους υψηλότερους σε επιδόσεις επεξεργαστές i7. Όσον αφορά το socket για AMD, οι επεξεργαστές αυτοί ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Οι οικονομικοί Α6,Α8,Α10 και όσοι έχουν υψηλές επιδόσεις Ryzen.
Το Socket FM+2 δέχεται επεξεργαστές Α6/Α8/Α10 και Athlon. Η Socket AM4 είναι το νεότερο της AMD και δέχεται όλους τους Ryzen από τις σειρές Ryzen 5 και Ryzen 7.
Chipset
Τα chipset της μητρικής είναι αυτό που καθορίζει πως θα λειτουργούν όλα τα μέρη του υπολογιστή. Επίσης, το chipset διαχειρίζεται και άλλες δυνατότητες της μητρικής όσον αφορά δηλαδή τον αριθμό των USB, τον αριθμό των θυρών SATA, δυνατότητα SLI κ.ά.
Chipset για Intel
Για socket 1151 τα chipset που πρέπει να επιλέξετε είναι τα Β250,Η270 ή Ζ270 που υποστηρίζουν επεξεργαστές 6ης και 7ης γενιάς. To B250 δεν υποστηρίζει overlock αλλά διαθέτει έξι θύρες USB 2.0 και 6 USB 3.0, μια θύρα PCI Express x16 για επικοινωνία της κάρτας γραφικών με τον επεξεργαστή. Το chipset Z270 επιτρέπει overlock σε επεξεργαστή, κάρτα γραφικών και μνήμες ενώ παρέχει θύρες USB 3.0.
Chipset για AMD
Στην AMD τα πράγματα είναι απλά γιατί για το FM2+ αξίζει το chipset A88 που υπάρχει και σε φθηνότερα μοντέλα στην αγορά. Στο ΑΜ4, το chipset Β350 είναι για απλή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και πιο οικονομικές μητρικές πλακέτες.
SLI και Crossfire
Η Nvidia και η AMD έχουν ονομάσει τις κάρτες γραφικών αντίστοιχα SLI και Crossfire για να λειτουργούν ταυτόχρονα για μεγαλύτερες επιδόσεις όταν έχουμε πολλές κάρτες γραφικών. Ενδείκνυνται κυρίως για υπολογιστές gaming όπου ο χρήστης θα πρέπει να αγοράσει δύο κάρτες γραφικών για μεγαλύτερη απόδοση στα παιχνίδια.
Μητρικές πλακέτες Intel με SLI και Crossfire
Για Socket 1151 μια οικονομική λύση είναι με SLI θα τη βρείτε από περίπου 120 ευρώ ενώ για μοντέλα Crossfire θα βρείτε γύρω στα 70 ευρώ. Ενώ αν ψάχνετε κάτι πιο ακριβό που θα προσφέρει και σύστημα με τέσσερις κάρτες γραφικών τότε θα πρέπει να επιλέξετε την SLI , μια μητρική που κοστίζει γύρω στα 350 ευρώ.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΝΗΜΗΣ RAM
Σημαντικό χαρακτηριστικό στην αγορά ενός υπολογιστή είναι το μέγεθος της μνήμης RAM. Η μνήμη RAM παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του υπολογιστή σας, είτε είναι μεσαίου μεγέθους είτε προσωπικός είτε για pc gaming. Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μνήμης RAM τα οποία πρέπει να κοιτάξετε πριν κάνετε την αγορά. Αυτά είναι:
Χωρητικότητα & Μέγεθος | Το πιο βασικό χαρακτηριστικό απ όλα είναι η χωρητικότητα και το μέγεθος της μνήμης RAM. Η χωρητικότητα απεικονίζει πόσα δεδομένα μπορεί να έχει προσωρινά. Η μη αρκετή μνήμη επιβαρύνει την επίδοσή του. Η μονάδα μέτρησης είναι GB. |
Ταχύτητα Διαύλου | Η ταχύτητα διαύλου της μνήμης RAM είναι εξίσου σημαντική. Πρόκειται για τη μέγιστη ταχύτητα που η μνήμη μπορεί να αποστείλει δεδομένα στον επεξεργαστή. Η μονάδα μέτρησης είναι τα MHz. Η ταχύτητα του διαύλου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της αφού θα πρέπει να είναι ίδιας συχνότητας με την FSB του επεξεργαστή. Αν η μνήμη RAM έχει μικρότερη συχνότητα τότε υποβαθμίζεται η απόδοση του επεξεργαστή. |
Τύπος Μνήμης | Ο τύπος της μνήμης RAM χωρίζεται στις DDR,DDR2,DDR3 και DDR4. Η κύρια διαφορά τους είναι όσον αφορά τη χωρητικότητα και τη ταχύτητα του διαύλου. |
Όσον αφορά την επιλογή της μνήμης RAM εξαρτάται από τη μητρική κάρτα που θα επιλέξετε. Κάθε κατασκευαστής μητρικής, σε κάθε μοντέλο αναφέρει με ποια μοντέλα μνήμης είναι συμβατή. Επίσης, με την αγορά της μητρικής θα πρέπει να γνωρίζετε πόσες θύρες διαθέτει για μνήμη RAM. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε το τύπο DDR της μνήμης καθώς και τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να δεχτεί η μητρική αλλά και τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας μνήμης. Για σταθερό υπολογιστή ενδείκνυνται οι μνήμες τύπου SDRAM.
Το να έχετε μνήμες σε Dual Channel DDR είναι καλό και μπορεί να έχει σημαντική διαφορά σε συγκεκριμένες εργασίες που απαιτούν πιο γρήγορη και περισσότερο τη μνήμη RAM. Γι αυτό είναι καλύτερα να αγοράζουμε τις μνήμες σε dual channel και όχι σε μονούς αριθμούς πχ 1×8 GB. Όμως θέλει προσοχή ως προς το ότι στην dual channel DDR οι μνήμες πρέπει να είναι συμβατές μεταξύ τους. Ο λόγος που πωλούνται σε Dual Channel kit οι μνήμες RAM είναι ότι μπορεί να μην είναι συμβατές μεταξύ τους αυτές που θα επιλέξετε εσείς και να έχετε κάνει μια άσκοπη αγορά. Δοκιμασμένες από τον κατασκευαστή τους οι dual channel DDR είναι σίγουρο ότι λειτουργούν. Από την άλλη πλευρά για το Quad Channel DDR θα πρέπει να αγοράσετε μνήμες για Quad channel kit.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | Μνήμη RAM |
· Υπολογιστής για τη χρήση παιχνιδιών, αναπαραγωγή μουσικής, προβολή φωτογραφιών και ταινιών.
· Υπολογιστής για την εργασία σας. |
Τα 4GB DDR3 είναι μια καλή επιλογή και σε ταχύτητες από 1333 έως 1600 MHz. |
· Υπολογιστής μόνο για τη χρήση των νέων παιχνιδιών. | Τα 8 GB προσφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα αλλά μπορείτε να αγοράσετε και τα 12 GB αρκεί αυτά να έχουν ταχύτητα πάνω από 1600 MHz. |
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΤΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ
Η κάρτα γραφικών είναι το μέρος του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για την απόδοση των γραφικών και της ταχύτητάς τους. Είναι ένα μέρος του υπολογιστή με δική του μνήμη και δικό του επεξεργαστή. Είναι ένα τμήμα του υπολογιστή το οποίο λαμβάνει δεδομένα από τη κεντρική μονάδα επεξεργασίας για να τα μετατρέψει σε εικόνα όπου στη συνέχεια θα προβληθεί στην οθόνη. Η κάρτα γραφικών είναι μια πλακέτα κυκλωμάτων που περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή και κυκλώματα μνήμης RAM. Ακόμη διαθέτει ένα μικροκύκλωμα εισόδου/εξόδου που αποθηκεύει τις ρυθμίσεις της κάρτας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ |
· Υπολογιστής για προσωπική χρήση, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, προβολή ταινιών και φωτογραφιών.
· Υπολογιστής για όλη την οικογένεια, παιχνίδια για τα παιδιά, μουσική και ταινίες. |
· Δε χρειάζεται να επενδύσετε σε μια ισχυρή κάρτα γραφικών. Μια κάρτα γραφικών που είναι ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα θα σας καλύψει.
· Μια κάρτα γραφικών με χωρητικότητα μνήμης 2GB, τύπος GDDR3 και chipset AMD Radeon HD 6570 Nvidia GT 630. |
· Υπολογιστής μόνο για να παίζετε καινούρια παιχνίδια. | · Για τα παιχνίδια η ανάλυση πρέπει να είναι αρκετά καλή οπότε το κόστος θα είναι αυξημένο. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να αγοράσετε διπλές κάρτες γραφικών όπως AMD Crossfire ή Nvidia SLI. Αν θέλετε μόνο μια κάρτα γραφικών τότε μια καλή επιλογή για εσάς θαα είναι η AMD Radeon HD 7970 με 3GB. |
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΛΗΡΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
Ο σκληρός δίσκος είναι η μονάδα όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα και εκτελούνται όλα τα προγράμματα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του δίσκου είναι τα εξής:
Χωρητικότητα | Είναι το βασικότερο στοιχείο του σκληρού δίσκου. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα ενός σκληρού, τόσα περισσότερα δεδομένα χωράει. Η μονάδα μέτρησης είναι τα GB ή TB(TerraBytes). |
Ταχύτητα Περιστροφής | Η ταχύτητα περιστροφής δείχνει τη ταχύτητα με την οποία ο σκληρός δίσκος διαβάζει τα δεδομένα. Η μονάδα μέτρησης γίνεται σε RPM. |
Τύπος Σύνδεσης | Ο τύπος σύνδεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται ο σκληρός δίσκος στη μητρική πλακέτα. Οι συνδέσεις είναι SATA,SATA 2, SATA 3, SATA 6). |
Μνήμη Buffer | Πρόκειται για την προσωρινή μνήμη ενός σκληρού δίσκου. Σε αυτή αποθηκεύονται δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνά έτσι ώστε ο υπολογιστής να μη ψάχνει συνέχεια γι αυτά τα αρχεία. Η μονάδα απόδοσης είναι τα MB. |
Τύπος σκληρού δίσκου | Υπάρχουν δύο κατηγορίες σκληρών δίσκων. Έχουμε τους σκληρούς δίσκους HDD και SSD. Οι HDD είναι οι πιο συνηθισμένοι σκληροί δίσκοι. Επίσης, οι SSD προσφέρουν χαμηλή χωρητικότητα σε υψηλή τιμή αλλά θεωρούνται πιο γρήγοροι από τους HDD. |
ΔΙΑΦΟΡΕΣ HDD & SSD
Οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι πολλές, οι SSD υπερτερούν έναντι των HDD σε αρκετά σημεία.
HDD | SSD | |
TIMH | + Το χαμηλό κόστος είναι το πλεονέκτημα των HDD σκληρών. Είναι αρκετά φθηνότεροι από τους SSD. | -Ένας SSD είναι ακριβότερος από τον HDD. |
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ | + Οι HDD υπερτερούν και στη χωρητικότητα έναντι των SSD. Το μέγιστο που υπάρχει στην αγορά είναι 8TB. | -Το μέγιστο των SSD που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι τα 2TB. |
ΑΝΤΟΧΗ | -Οι HDD είναι αρκετά ευαίσθητοι σε χτυπήματα. Ένα παραμικρό χτύπημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο σκληρό δίσκο. | + Οι SSD φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους. Επιβιώνουν από χτυπήματα και από το νερό. |
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ | -Η διάρκεια ζωής των HDD είναι μικρή. Η μέση τιμή είναι περίπου 4-5 χρόνια. | +Οι SSD έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους HDD.Ο χρόνος τους κυμαίνεται από 6-18 χρόνια περίπου. |
ΤΑΧΥΤΗΤΑ | -Αργούν να ξεκινήσουν να γράφουν και να διαβάζουν τα δεδομένα επειδή έχουν μηχανικά μέρη. | +Δεν έχουν μηχανικά μέρη οπότε η ανάγνωση και η γραφή ξεκινάει αστραπιαία. |
ΘΟΡΥΒΟΣ | -Ο θόρυβος είναι ενοχλητικός αφού έχει μηχανικά μέρη και ακούγεται αρκετά. | +Σχεδόν αθόρυβος ο SSD. |
ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ | -Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά η συνεχόμενη λειτουργία τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται. | +Καλύτερες αντοχές στις υψηλές θερμοκρασίες. |
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ | -Οριζόντια και κάθετα αλλά πρέπει να είναι σταθερός σε ένα σημείο. | +Εύκολος στην τοποθέτηση και με τη μετακίνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα. |
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ | -Ο HDD καταναλώνει σε αδράνεια 3W και άνω. Ενώ σε λειτουργία από 5W έως και 20. | +Οι SSD είναι πιο οικονομικοί στην κατανάλωση ρεύματος. Ένας δίσκος υπολογιστή SSD ξεκινάει από 0.5W σε αδράνεια και φτάνεις έως 1,5W σε λειτουργία. |
Οι τρόποι σύνδεσης των δίσκων είναι στους HDD:
IDE
SATA (1,2,3,4)
SAS (Για server)
Διαφορά ανάμεσα στους SATA 1,2 και 3 είναι:
SATA 1 έχει 1,5 Gb/s
SATA 2 έχει 3Gb/s
SATA 3 έχει 6 Gb/s
Οι SSD είναι οι SATA (2 & 3)
mSata (mini για τους μικρούς SSD. O Msata έχει 1.5 Gb/s ή 3 Gb/s
M.2 για τους πιο μικρούς. Ο M.2 είναι 2Gb/s.
PCI-Express ( Ο PCI-E είναι από 2Gb/s και πάνω)
Με το SATA υπάρχουν 4 είδη USB
USB 2.0 με 0.48 Gbit/s
USB 3.0 με 0 5Gbit/s
USB 3.1 με 10Gbit/s
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ
Το τροφοδοτικό είναι αυτό που δίνει ενέργεια σε όλες τις εγκαταστημένες συσκευές στον υπολογιστή. Η ισχύς του μετριέται σε WATTs. Και οι τρεις κατηγορίες υπολογιστών θα πρέπει να προσέξουν την επιλογή του τροφοδοτικού ώστε να μπορεί να καλύψει την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεται για τις συσκευές.
Για όλες τις κατηγορίες ένα τροφοδοτικό μέχρι 800 WATTs είναι αρκετό. Αν όμως θέλετε ένα gaming υπολογιστή με αρκετές κάρτες γραφικών τότε το τροφοδοτικό που χρειάζεστε είναι και 1200 WATT. Είναι σημαντικό να δούμε το τύπο τροφοδοτικού ανάλογα με το σύστημα που θέλετε να έχετε. Υπάρχουν αρκετές μάρκες τροφοδοτικών στην αγορά και οι πιο αξιόπιστες είναι οι Thermaltake, Corsair, Be quiet και EVGA.
Για ένα απλό σύστημα υπολογιστή ένα τροφοδοτικό 450 watt είναι επαρκές, για ένα σύστημα μεσαίας κατηγορίας ένα 550 watt και για κατηγορία υπολογιστή gaming ή για σχεδιασμό γραφικών τότε να επιλέξετε από 750 watt και πάνω. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του τροφοδοτικού είναι το πόσες συσκευές έχετε στον προσωπικό υπολογιστή σας.
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΩΝ
Τα τροφοδοτικά είναι εξοπλισμένα με μια ποικιλία από συνδέσεις για τα διάφορα εξαρτήματα του υπολογιστή. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε τι συνδέσεις έχει το τροφοδοτικό σας με τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσετε.
Λίγα λόγια για τις συνδέσεις…
Υποδοχή ΑΤΧ (τροφοδοσία μητρικής πλακέτας): Η υποδοχή με 24 ακίδες παρέχει στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή ηλεκτρικό ρεύμα και είναι συμβατή με τις παλιές μητρικές πλακέτες με θύρα 20 ακίδων.
Υποδοχή τροφοδοσίας ΑΤΧ12V/EPS12V: Ο σύνδεσμος αυτός χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τον επεξεργαστή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η υποδοχή ΑΤΧ12V 4-pin είναι κοινή στα περισσότερα τροφοδοτικά αλλά η υποδοχή EPS12V 8-pin είναι διαθέσιμη μόνο για high-end μονάδες για μητρικές και επεξεργαστές που απαιτούν μεγάλη ενέργεια.
Υποδοχή ρεύματος Serial ATA: Αυτά τα μικρά καλώδια χρησιμοποιούνται σε συσκευές αποθήκευσης και οπτικά μέσα και συνήθως είναι αυτά που πρέπει να προσέχετε αν φτάνουν για όλες τις συσκευές.
4-pin Molex υποδοχές( για τα περιφερειακά): Αυτά τα Molex καλώδια χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν με ρεύμα τα περιφερειακά συστήματα (σκληρό δίσκο μέχρι και τους ανεμιστήρες του συστήματος). Η χρήση τους όμως είναι περιορισμένη μετά την άφιξη του SATA.
Yποδοχή Floppy: Είναι ένα μικρό καλώδιο που παρέχει ενέργεια στις μονάδες δισκέτας
Υποδοχή PCIe 6-pin: Αυτή η υποδοχή χρησιμοποιείται για την ισχυρή τροφοδοσία που χρειάζονται οι κάρτες γραφικών.
Υποδοχή PCIe 8-pin: Αυτή η υποδοχή διαμορφώνεται συνήθως από ένα σύνδεσμο 6+2 pins και παρέχει μεγάλη ισχύ σε high-end κάρτες γραφικών.
MODULAR
Η συνδεσιμότητα είναι ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά το τροφοδοτικό. Η καλύτερη τακτική είναι να επιλέξετε ένα τροφοδοτικό με περισσότερες συνδέσεις απ’ όσες χρειάζεστε. Καλό θα είναι να επιλέξετε ένα τροφοδοτικό που επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν μόνο καλώδια που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. Από την άλλη πλευρά στα μη modular τροφοδοτικά τα καλώδια βρίσκονται συνεχώς στη μια πλευρά της μονάδας. Στα modular έχουν μια σειρά από θύρες στο τροφοδοτικό όπου συνδέονται όλα μαζί. Τα καλώδια είναι διαθέσιμα σε διάφορα μήκη κάτι που καθιστά εύκολη τη διαδικασία επιλογή του σωστού καλωδίου στη σωστή θέση. Συμπερασματικά, τα modular τροφοδοτικά έχουν αναμφίβολα ένα τακτοποιημένο οπτικό αποτέλεσμα αλλά είναι ακριβότερα από τα μη modular μοντέλα.
ΚΟΥΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Το κουτί του υπολογιστή θα φιλοξενήσει όλα τα παραπάνω υποσυστήματα που επιλέξατε για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. Η επιλογή του κουτιού εξαρτάται από τον κάθε χρήστη καθώς υπάρχει πληθώρα σε σχέδια. Προσοχή χρειάζεται μόνο στα να είναι ευρύχωρο για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία ψύξης σε όλες τις συσκευές. Το κόστος κυμαίνεται από 50 ευρώ μέχρι και 130. Πρέπει να είστε σίγουροι για το πώς θα χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή!
Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος της μητρικής κάρτας ώστε να χωράει μέσα στο κουτί και να περνάει ο αέρας για να αποφύγετε την υπερθέρμανσή του. Τα κουτιά για υπολογιστές γραφείου κοστίζουν περίπου 35 ευρώ, για της μεσαίας κατηγορίας υπολογιστές θα βρείτε τιμές να κυμαίνονται από 40 μέχρι 50 ευρώ ενώ για τα μεγάλα γύρω στα 100 ευρώ και άνω.
Οι τρεις κατηγορίες κουτιών υπολογιστή
- Μίνι κουτί: Κουτί μικρού μεγέθους σχεδιασμένο για το γραφείο ή για όσους θέλουν να μετακινούν τον υπολογιστή τους. Δεν έχουν ιδιαίτερες ικανότητες ψύξης, χαρακτηριστικών και εξωτερικής εμφάνισης αλλά είναι φθηνό.
- Κουτί μεσαίου μεγέθους: Στα κουτιά μεσαίου μεγέθους οι τιμές κυμαίνονται από 20 ευρώ έως 150. Μερικά διαθέτουν παράθυρο στα πλάγια. Σχεδιασμένα για καλή ψύξη. Συνήθως, παίρνουν μέγιστο 6 σκληρούς δίσκους και 2 κάρτες γραφικών. Από εσωτερικό χώρο έχουν αρκετό γι’ αυτά που ζητάει ο χρήστης αλλά ανεπαρκή για Ultra High End συστήματα.
- Κουτί/Πύργος μεγάλου μεγέθους: Τα κουτιά μεγάλου μεγέθους η υποστήριξη είναι έως και 4 κάρτες γραφικών, 12 σκληρούς, 4 ψυγεία, 14 ανεμιστηράκια, μεγάλου μεγέθους ψύκτρες και μητρικές. Ακόμη, διαθέτουν τέτοιου είδους κουτιά πολλές θύρες usb. Η ελάχιστη τιμή τους είναι τα 100 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 400. Προφανώς η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες που προσφέρει.
Εξίσου σημαντικό στην επιλογή κουτιού είναι το pc cable management. Το μεγαλύτερο κριτήριο αφού δίνει τη δυνατότητα για συμμάζεμα των καλωδίων. Βοηθάει επίσης στην ομορφιά του κουτιού σας, στην καλύτερη ροή του αέρα και στο γρήγορο καθάρισμα.
Συνοπτικά, η αγορά των μερών του σταθερού υπολογιστή είναι μια εύκολη υπόθεση όταν γνωρίζετε τις ανάγκες σας και έχετε τη βοήθεια ενός οδηγού άρθρου ώστε να σας κατατοπίσει. Αφού επιλέξετε όλες τις μονάδες του σταθερού υπολογιστή στη συνέχεια θα πρέπει να δείτε τι λειτουργικό σύστημα να επιλέξετε. Αυτά που υπάρχουν στην αγορά είναι τα Windows (Microsoft), Mac OS (Apple), Linux, Solaris κ.ά.