Οι ιός στον υπολογιστή είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστώσετε εάν ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε κίνδυνο ή όχι. Αυτές τις μέρες, οι εγκληματίες του διαδικτύου είναι σε θέση να κρύψουν τον ανεπιθύμητο κώδικα ενός κακόβουλου λογισμικού καθώς και το τι ακριβώς κάνουν τα προγράμματά τους σε έναν μολυσμένο υπολογιστή. Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε τι είναι το κακόβουλο λογισμικό (malware). Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά προκειμένου να λάβετε μια πλήρη εικόνα.

epithesi apo hackerΔυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να παραθέσουμε μια λίστα συγκεκριμένων συμπτωμάτων ενός υπολογιστή που έχει χτυπηθεί από κάποιον ιό.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί κανείς να συναντήσει τα ίδια συμπτώματα που έχουν προκληθεί από ασυμβατότητες υλικού ή αστάθεια του συστήματος κλπ.

Ωστόσο, στη συνέχεια θα βρείτε μερικά παραδείγματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο υπολογιστή σας έχει κάποιον ιό που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε:

Ιός στον υπολογιστή σας – Οι βασικότερες ενδείξεις

Πολλές φορές, οι ενδείξεις ότι ο υπολογιστής μας έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, σχετίζονται με τα προγράμματα περιήγησης. Πιθανές ενδείξεις λοιπόν είναι:

 • Λαμβάνετε μηνύματα σφαλμάτων του τύπου: “Ο Internet Explorer / Firefox / Chrome δεν μπόρεσε να εμφανίσει τη σελίδα” κατά την προσπάθεια πρόσβασης σε συγκεκριμένες μόνο ιστοσελίδες που λειτουργούν κανονικά από άλλες συσκευές.
 • Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού (π.χ. Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome) παγώνει, κολλάει ή δεν αποκρίνεται καθόλου
 • Η προεπιλεγμένη αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησης ιστού σας έχει αλλάξει
 • Η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι αποκλεισμένη
 • Ο ιός στον υπολογιστή μπορεί να σας ανακατευθύνει σε ιστοσελίδες διαφορετικές από αυτές που προτίθεστε να πάτε
 • Λαμβάνετε πολλά αναδυόμενα μηνύματα του προγράμματος περιήγησης ιστού
 • Εμφανίζονται παράξενες ή μη αναμενόμενες γραμμές εργαλείων στο επάνω μέρος του προγράμματος περιήγησης ιστού σας

Άλλες ενδείξεις ότι ο υπολογιστή σας έχει ιό

pc virus detected

Ο ιός στον υπολογιστή ωστόσο δεν παρουσιάζει ενδείξεις μόνο στα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο. Μπορεί να σχετίζεται και με τις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή σας. Τέτοιες είναι:

 • Ο υπολογιστής σας λειτουργεί πιο αργά από ό, τι συνήθως
 • Ο υπολογιστής σας παγώνει, κολλάει ή δεν αποκρίνεται
 • Υπάρχουν νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας που δεν αναγνωρίζετε
 • Ο υπολογιστής σας επανεκκινείται από μόνος του (αλλά όχι επανεκκίνηση από τις ενημερώσεις των Windows)
 • Βλέπετε ασυνήθιστα μηνύματα σφάλματος (π.χ. μηνύματα που δηλώνουν ότι λείπουν ή έχουν καταστραφεί αρχεία φακέλων)
 • Ο ιός στον υπολογιστή σας εμποδίζει την πρόσβαση στον Πίνακα Ελέγχου, στη Διαχείριση εργασιών, στον Επεξεργαστή μητρώου ή στη γραμμή εντολών.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστή σας είναι καθαρός από ιούς και στην συνέχεια να προβείτε στην αγορά αξιόπιστου antivirus. Η εταιρεία μας σας παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες για την αποτελεσματική αφαίρεση ιών από το σύστημά σας. Μπορείτε επίσης να δείτε την λίστα με τα καλύτερα antivirus για το 2019 και να επιλέξετε ποιο ταιριάζει στις ανάγκες σας.