Τα προβλήματα MacBook δυστυχώς αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο. Ένα από αυτά είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η οποία με τον καιρό δεν είναι αυτή που ήταν στις αρχές. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα δούμε πώς να προβείτε στη διάγνωση της μπαταρίας  του MacBook σας και πότε αυτή χρειάζεται αντικατάσταση.

Προβλήματα macbook – Διάγνωση μπαταρίας

Ένας υπολογιστής macbook παρακολουθεί συνεχώς την υγεία της μπαταρίας του. Ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να δείτε την τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας σας είναι να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Alt / Option και να κάνετε κλικ στο εικονίδιο φόρτισης μπαταρίας. Το εικονίδιο αυτό βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας κοντά στο ρολόι. Στο αναδυόμενο  μενού, στην επιλογή condition θα δείτε ένα από τα τέσσερα μηνύματα κατάστασης μπαταρίας τα οποία θα μας υποδείξουν αν υπάρχουν προβλήματα στο MacBook:

Normal: Η μπαταρία σας λειτουργεί κανονικά

normal

Replace Soon: Πρόκειται για μια προειδοποίηση ότι η διάρκεια της μπαταρίας σας δεν είναι η αρχική της και πιθανόν να εμφανίζονται σημάδια φθοράς. Πιθανότατα σύντομα να χρειαστεί αντικατάσταση.

replace soon

Replace Now: Η μπαταρία σας είναι παλιά και η διάρκεια λειτουργίας της συσκευής σας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Απαιτείται η άμεση αντικατάστασή της.

προβλήματα macbook - replace now battery

Service Battery: Η μπαταρία σας έχει σημαντική βλάβη, η διάρκειά της πιθανόν να είναι μηδενική, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάζει και κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα (βλάβη, υπερθέρμανση κλπ).

service battery

Ένας δεύτερος τρόπος να πραγματοποιήσετε διάγνωση της μπαταρίας ενός macbook είναι με την χρήση κάποιας εφαρμογής. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές εφαρμογές για τις συσκευές apple οι οποίες αναλύουν διάφορα προβλήματα MacBook, την κατάσταση της μπαταρίας σας, την διάρκεια ζωής της κλπ. Αν ωστόσο η μπαταρίας σας δείχνει ότι λειτουργεί κανονικά αλλά η συσκευής σας απενεργοποιείται χωρίς λόγο, τότε πιθανόν η βλάβη να απαιτείται Επισκευή μητρικής Macbook ή Αντικατάσταση συστήματος ψύξης Macbook.

Πώς να αποφύγετε την κακή απόδοση της μπαταρίας σας

  • Ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βελτιώσετε την χρήση της μπαταρίας είναι:
  • Μείωση της φωτεινότητας οθόνης.
  • Απενεργοποίηση των συνδέσεων Bluetooth.
  • Εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού.
  • Επιλύστε όλα τα προβλήματα macbook που πιθανόν να εμφανίζονται
  • Αφαίρεση του συνδεδεμένου υλικού.
  • Διακοπή των εφαρμογών που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Απενεργοποίηση του οπίσθιου φωτισμού του πληκτρολογίου (συνήθως με F5).

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε την μπαταρία;

Πριν αγοράσετε νέα μπαταρία καλό θα ήταν να επαναφέρετε τον ελεγκτή διαχείρισης συστήματος (System Management Controller – SMC). Αυτό επιστρέφει τις ρυθμίσεις υλικού στις προεπιλεγμένες τιμές και αναγκάζει το MacBook να επαναξιολογήσει την μπαταρία από την αρχή. Έτσι θα εξαλείψουμε την πιθανότητα για μια εσφαλμένη προειδοποίηση. Αν η ένδειξη είναι πάλι η ίδια τότε καλό θα ήταν να προβείτε στην αντικατάσταση μπαταρίας MacBook.

Μπορώ να αντικαταστήσω την μπαταρία μόνος μου;

Πολλά προβλήματα Macbook μπορούν να επιδιορθωθούν από εσάς τους ίδιους, εάν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες γνώσεις. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αντικατάστασης της μπαταρίας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε πειραματισμούς αν δεν γνωρίζετε στα σίγουρα τι πρέπει να κάνετε. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την αντικατάσταση της μπαταρίας του MacBook σας καθώς και οποιαδήποτε άλλη επισκευή MacBook. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τη συσκευή σας.