Η Amazon άρχισε να καταργεί τις ανεπίσημες πωλήσεις ανακατασκευασμένων προϊόντων Apple από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Αναγκάζοντας έτσι τους ανεξάρτητους αντιπροσώπους των ανακατασκευασμένων (refurbished) προϊόντων MacBook και iMac να προσφέρουν τις συσκευές τους αλλού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποφάσισε την σταδιακή διαγραφή των προϊόντων από το περασμένο Σάββατο.

Συμφωνία μεταξύ Amazon και Apple για πωλήσεις ανακατασκευασμένων προϊόντων Apple

Η μεγάλη αυτή αλλαγή ήρθε ύστερα από συμφωνία της Amazon με την Apple προκειμένου να επιτρέψει στην δεύτερη εταιρεία, να πουλήσει περισσότερα από τα προϊόντα της απευθείας στο διαδικτυακό κατάστημα της πρώτης. Στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει τη δυνατότητα πώλησης προϊόντων της Apple μόνο σε εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της εταιρείες προς τους πωλητές της, η Παρασκευή ήταν και η τελευταία μέρα που μπορούσαν πραγματοποιήσουν πωλήσεις ανακατασκευασμένων προϊόντων Apple. Εκατοντάδες είναι οι καταχωρήσεις προϊόντων και ανταλλακτικών που έχουν αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονες συζητήσεις στον διαδικτυακό χώρο.

refurbished apple products

Αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν η στροφή των μικροπωλητών σε συναφή πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων, όπως το ebay. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις έδειξαν ότι η αύξηση των προϊόντων Apple στην πλατφόρμα του ebay έφτασε ήδη το 10%. Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι και πολλές άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου θα ακολουθήσουν την απόφαση της Amazon. Το αποτέλεσμα θα είναι χιλιάδες ανεπίσημοι πωλητές να υποστούν τεράστιες οικονομικές ζημιές. Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούν οι συγκεκριμένες φήμες και δεν θα περιοριστούν περισσότερο οι πωλήσεις ανακατασκευασμένων προϊόντων Apple στο διαδίκτυο.

Ένα πράγμα που τονίζουν ωστόσο οι οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην Apple. Ο λόγος είναι ότι λόγω της αποκοπής των μικρών επιχειρήσεων από τις πωλήσεις ανακατασκευασμένων προϊόντων Apple, τα παλαιότερα προϊόντα δεν θα ανακατασκευάζονται στο βαθμό που γίνεται τώρα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές συσκευές και ανταλλακτικά της Apple σταδιακά θα χαθούν, αφού οι χρήστες που αναζητούν οικονομικές λύσεις θα στραφούν σε άλλες εταιρείες. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Για refurbished laptops και refurbished desktops μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.