Η στιγμή που ένα σφάλμα σκληρού δίσκου εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας, είναι αναμφίβολα μία από τις χειρότερες; Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο και τραγούδια που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε περνούν από το μυαλό σας. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο υπολογιστής σας άνοιξε. Μήπως όμως το σφάλμα ήταν μια προειδοποίηση  ότι ο σκληρός σας δίσκος σύντομα θα σας εγκαταλείψει;

Δημιουργία αντίγραφου ασφαλείας

Πριν τα σημάδια που θα σας δείξουν ότι ο σκληρός σας δίσκος είναι στα τελευταία του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των πολύτιμων δεδομένων σας. Καλό θα ήταν να καθιερώσετε την δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε θα προκύψει κάποιο σοβαρότερο σφάλμα σκληρού δίσκου. Οι Υπηρεσίες Cloud είναι ένας πολύ οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος να έχετε πάντα προστατευμένα τα αρχεία σας.

Σημάδια ότι ο σκληρός σας σύντομα θα χαλάσει

σφάλματα σκληρού δίσκου

Τα σημάδια συνήθως που υποδηλώνουν ότι το σφάλμα σκληρού δίσκου που σας εμφανίστηκε δεν ήταν τυχαίο και τα χειρότερα σύντομα θα έρθουν, είναι:

  • Επιβράδυνση συστήματος κατά την πρόσβαση στον σκληρό δίσκο (εκκίνηση προγραμμάτων, αναζήτηση αρχείων αποθήκευση εγγράφων κλπ).
  • Παράξενοι θόρυβοι σε σχέση με το συνηθισμένο και ήχοι τύπου «μπιπ».
  • Αλλοιωμένα ή κατεστραμμένα αρχεία στα οποία δεν σας επιτρέπεται η πρόσβαση.
  • Μπλε οθόνη κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Πώς να ελέγξετε για σφάλμα σκληρού δίσκου και αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα;

Μπορείτε με διάφορους τρόπους να διαπιστώσετε ένα ο σκληρός σας δίσκος δυσλειτουργεί και ενδέχεται να χαλάσει. Τα Windows παρέχουν ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο για την έλεγχο του δίσκου σας, το λεγόμενο chkdsk. Το συγκεκριμένο εργαλείο αναζητά σφάλματα, κατεστραμμένα αρχεία και κακούς τομείς σε μια μονάδα δίσκου. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Δεν θα σας πει φυσικά ότι ο σκληρός σας δίσκος πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά αν το εκτελείτε τακτικά, τότε θα διαπιστώσετε εάν το μέγεθος των σφαλμάτων αυξάνεται. Είναι επίσης απλά ένα χρήσιμο εργαλείο για να κρατήσετε τη μονάδα σας σε υγιή κατάσταση.

Ανάκτηση δεδομένων από χαλασμένο σκληρό δίσκο

Αν το εργαλείο των windows δεν σας έδειξε και πολλά σχετικά με το σφάλμα σκληρού δίσκου που αντιμετωπίσατε, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια εφαρμογή. Μια από τις καλύτερες επιλογές τρίτων για την παρακολούθηση της μονάδας δίσκου είναι το DiskCheckup. Χρησιμοποιώντας τις SMART δυνατότητες που υπάρχουν στις περισσότερες μονάδες δίσκου, ανιχνεύει πότε θα προκύψουν προβλήματα. Το SMART (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) εξετάζει διάφορα χαρακτηριστικά ενός δίσκου για να διαπιστώσει εάν η απόδοση μειώνεται. Προγράμματα όπως το DiskCheckup επιτρέπουν στον χρήστη να βλέπει αναφορές βάσει αυτών των πληροφοριών.

Όπως και με το chkdsk έτσι και με το DiskCheckup δεν θα λάβετε ένδειξη που να σας λέει ότι ο σκληρός σας δίσκος θα χαλάσει, ωστόσο σας παρέχει μια ολοκληρωμένη ματιά στην τρέχουσα κατάσταση και σας προτείνει όταν πρέπει να αντικατασταθεί ο σκληρός σας δίσκος. Το DiskCheckup είναι συμβατό με τα Windows 7, 8 και 10, ενώ η έκδοση προσωπικής χρήσης είναι εντελώς δωρεάν.

Σοβαρό σφάλμα σκληρού δίσκου;

Τελικά δεν ήταν ένα μεμονωμένο σφάλμα σκληρού δίσκου αλλά οδήγησε στην καταστροφή του; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε. Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας τεχνικός υπολογιστών της εταιρείας μας θα έρθει στο χώρο σας προκειμένου να προβεί στην αντικατάσταση σκληρού δίσκου και την ανάκτηση δεδομένων εάν δεν είχατε κρατήσει αντίγραφο ασφαλείας.